Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au continuat să scadă

 Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima parte a şedinţei de marţi, într-o piaţă unde acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au continuat să scadă pentru a doua zi consecutiv, după ce la închiderea sesiunii de vineri au sărit cu peste 12%.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 10:23
Bursa a stagnat în prima parte a zilei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au continuat să scadă

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 2,27%, după ce luni au coborât cu 5,09%. Corecţia din această săptămână a ajuns la 7,25%, însă preţul este încă pe plus faţă de nivelul de joi. Scăderea din ultimele două zile a venit după ce chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri cotaţia acestor titluri a sărit cu peste 12%.

La mijlocul şedinţei de marţi, acţiunile SIF Banat-Crişana erau cotate la 1,075 lei şi înregistrau al doilea rulaj din piaţă, de aproape 1,3 milioane lei.

Evoluţia de vineri este posibil să aibă legătură cu două deal-uri realizate la finalul şedinţei de luni şi prin care au fost transferate pachete reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile societăţii de investiţii financiare, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Tranzacţiile negociate au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste ultima cotaţie de vineri.

Preţul la care au fost efectuate deal-urile de luni este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031, iar pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia mai mult cu 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

Până la mijlocul şedinţei de marţi niciun investitor nu a raportat implicarea în deal-urile de luni.

În prima parte a şedinţei de marţi, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de luni, în cadrul unor transferuri cu volume reduse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,26% sub ziua precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,55%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,29% sub închiderea de luni, iar indicele BET-BK a scăzut cu 0,47%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro), sumă cu aproape 50% peste cea din prima parte a zilei precedente, de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu până la 1% în prima jumătate de oră de tranzacţionare, însă apoi au revenit pe creştere uşoară şi s-au apropiat de noul maxim istoric atins în prima parte a şedinţei de luni, de 0,712 lei/titlu.

La mijlocul şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,71 lei, preţ cu 0,35% peste închiderea de luni, iar tranzacţiile însumau 4,1 milioane lei.

În acelaşi timp, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%, după ce luni au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...