Bursa a stagnat în prima parte a zilei, pe un rulaj susţinut de acţiunile SIF Transilvania
Investitorii au vizat acţiunile SIF Transilvania încă de la deschiderea sesiunii, după ce societatea a anunţat vineri seară că propune acţionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, uşor peste cel acordat anul trecut. Acţionarii ar urma să încaseze, astfel, 90% din profitul record înregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).
La ora 13:00, acţiunile SIF Transilvania erau cotate la 0,73 lei, preţ cu 1,39% peste închiderea de vineri. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut este de aproape 24%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni SIF Transilvania de 3,2 milioane lei, valoarea acoperind peste jumătate din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 6,1 milioane lei.
La mijlocul şedinţei de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-XT avansa cu 0,35%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 0,25%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,92%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,73%.
La momentul respectiv, rulaje de peste 15.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro), este de aproape trei ori sub rulajul din aceeaşi perioadă a şedinţei precedente, de 17 milioane lei (4,1 milioane euro). În prima parte a sesiunii de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 97% din lichiditatea pieţei.
La mijlocul şedinţei de luni, titlurile Fondului Proprietatea consemnau al patrulea rulaj din piaţă, de 332.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,52%, la 0,584 lei.
În acelaşi timp, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%.