Bursa a stagnat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar acţiunile FP au atins un nou maxim
În precedentele patru şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 3,54%. La finalul şedinţei de vineri, indicele a fost cu 4,66% peste nivelul din luna august şi cu 14,5% peste cel de la finalul anului trecut.
Pe plus au încheiat săptămâna şi indicii BET şi BET-FI, care au urcat cu 3,42% şi, respectiv, cu 2,25%. Astfel, indicele BET este cu 4,58% mai sus decât la sfârşitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 6,57%. Totodată, indicele BET este cu 17,8% peste nivelul de anul trecut, iar BET-FI este în urcare cu 6,5%.
În primele minute de tranzacţionare de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat până la un nou record de la listarea la Bursă, de 0,765 lei, iar până la închiderea pieţei au fost transferate la preţuri apropiate de noul maxim. La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau cotate la 0,7625 lei, preţ cu 1,73% peste închiderea de joi.
Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 6,27% în această săptămână, ceea ce la nivelul capitalizării bursiere a companiei înseamnă un plus de 620 milioane lei (137,2 milioane euro). La închiderea şedinţei de vineri, capitalizarea bursieră a Fondului a fost de 10,506 miliarde lei (2,355 miliarde euro).
Evoluţia din ultimele zile a fost susţinută de intenţia administratorului Fondului de accelerare a programului de răscumpărare, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titlurile FP. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 457,5 milioane lei (102,6 milioane euro).
Un alt catalizator pentru creşterea acţiunilor FP este propunerea anunţată joi seară de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari (câte 0,05 lei/acţiune). Propunerea urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.
„Din ce se vede, în speranţa prelungirii mandatului Franklin Templeton încearcă să-i îmbuneze pe acţionarii FP cu un dividend special şi cu accelerarea programului de răscumpărare. Acest dividend special şi eventualul dividendul care va fi acordat la anul, în jur de 0,05 lei/acţiune, împreună cu oferta de răscumpărare se pare ca au atras destul de mulţi investitori spre FP. Dar aceste creşteri au diminuat mult discount-ul între activul net pe acţiune al FP şi preţul din piaţă al acţiunilor. În prezent, discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP este mai mic decât-ul discounturile la care sunt acum titlurile a patru dintre SIF-uri”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Tod, directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-au plasat în imediata apropiere a nivelurilor de joi.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,59%.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a stagnat, iar indicele extins BET-BK a crescut nesemnificativ, cu 0,13%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Impact (IMP) au urcat cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 0,2012 lei. Operaţiunile au însumat aproape 174.000 de lei. Evoluţia a venit în condiţiile în care cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ar urma să majoreze cu cel puţin 8%, la 0,1735 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o joi la dezvoltatorul imobiliar Impact, astfel că pentru tot pachetul vizat în această operaţiune ar putea plăti 21,2 milioane lei (4,7 milioane euro).
Preţul din ofertă ar urma să crească întrucât Iaciu a cumpărat joi, în ziua lansării ofertei, acţiuni Impact direct de la Bursă la un preţ mai ridicat decât cel propus în oferta de preluare. Potrivit reglementărilor pieţei de capital, investitorii care lansează ofertă de preluare, iar în timpul acesteia cumpără direct din piaţă acţiuni la un preţ mai mare decât cel din ofertă, trebuie să ridice şi preţul din ofertă la un nivel cel puţin egal celui la care au achiziţionat titlurile la bursă.
„Se pare că anunţul achiziţiilor efectuate ieri Gheorghe Iaciu i-a cam determinat pe unii speculatori să mizeze pe o majorare substanţială a preţului din oferta publică de preluare”, a mai spus brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro), cu 6% sub suma de joi, de 31,1 milioane lei (7 milioane euro).
Mai mult de 80% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 24,2 milioane lei, din care trei deal-uri de aproape 9,4 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,3 milioane lei, sumă foarte apropiată de rulajul de joi.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1%.