Bursa a stagnat la debutul şedinţei, pe un rulaj în creştere datorită tranzacţiilor cu acţiunile FP

Bursa de la Bucureşti a stagnat în prima jumătate de oră de tranzacţionare, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat lichiditatea la 7,6 milioane lei.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 09:19
Bursa a stagnat la debutul şedinţei, pe un rulaj în creştere datorită tranzacţiilor cu acţiunile FP

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a crescut nesemnificativ, cu 0,09%, în primele 30 de minute ale sesiunii de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,19% peste şedinţa precedentă.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,19%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,12%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,37%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,8 lei, pe un rulaj de 4,5 milioane lei, şi au asigurat, astfel, aproape 60% din rulajul de pe piaţa principală, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). Lichiditatea pieţei este de peste două ori mai mare decât rulajul din primele minute de tranzacţionare de vineri, de 3,4 milioane lei (765.000 de euro).

Înaintea deschiderii şedinţei, în sistemul Bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei prin care Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat 4,35% din propriile acţiuni, pachet pentru care a plătit 600 milioane lei (134,8 milioane euro).

Astfel, după prima jumătate de oră a şedinţei lichiditatea Bursei era de 607,6 milioane lei (136,5 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,67%, la 0,448 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 891.000 de lei. În şedinţa precedentă, aceste titluri au avansat cu 1,12%, revenind după ce miercuri şi joi au scăzut cumulat cu 6,66%, în urma informaţiilor că un investitor vrea să vândă 0,81% din titlurile companiei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi seară că a vândut acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, reprezentând 1,6% din totalul titlurilor, pentru care va încasa 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro). Pachetul de acţiuni vândut este dublu faţă de cel scos iniţial la vânzare. BERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat, şi cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri a acţiunilor OMV Petrom.

Tranzacţiile efective au fost procesate vineri în sistemul bursei după închiderea pieţei principale.

Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut nesemnificativ, cu 0,06%, la 34,12 lei, pe un rulaj de doar 5.000 de lei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de luni în scădere uşoară, de până la 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...