Bursa a stagnat la deschiderea şedinţei, pe un rulaj foarte redus
În precedentele trei sesiuni, piaţa a avansat cu 1,95%, deşi bursele vest-europene au intrat pe un trend uşor descendent începând cu şedinţa de marţi.
După primele 15 minute de tranzacţionare de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau, de asemenea, indicele BET-NG la nivelul zilei precedente.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 0,73%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât uşor, cu 0,21%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni emise de doar 23 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale”. Operaţiunile au cumulat doar 126.000 de lei (29.000 de euro), valoare de aproape şapte ori sub rulajul de la deschiderea şedinţei precedente, de 851.000 lei (194.000 euro).
Titlurile Erste (EBS) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 25.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,65%, la 77,5 lei (17,72 euro). Market makerii de la BVB au adus de fapt preţul la un nivel apropiat de cel de la bursa de la Viena, unde titlurile au înregistrat o scădere la finalul de miercuri, chiar dacă după primele minute ale şedinţei joi titlurile băncii austriece au urcat uşor, cu 0,17%, şi erau cotate la 17,655 euro.
Acţiunile Fondului Proprietatea, care de regulă sunt cele mai tranzacţionate, au fost realizate operaţiuni de doar 11.600 de lei. Cotaţia acestei acţiuni a coborât cu 0,42%, la 0,5875 lei.
Marile pieţe europene au deschis şedinţa de joi în scădere, cu până la 0,6%, pentru a treia zi consecutiv. Corecţii au înregistrat şi pieţele din SUA şi Asia, după ce autorităţile americane au anunţat date mai slabe decât aşteptările referitor la comenzile de bunuri durabile din februarie. Datele din SUA au alimentat temerile investitorilor cu privire la încetinirea creşterii economiei globale.