Bursa a stagnat, pe un rulaj care abia a depăşit 19 milioane de lei

Bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că tranzacţiile au depăşit cu greu 19 milioane de lei.
Economica.net - mar, 18 sept. 2012, 14:50
Bursa a stagnat, pe un rulaj care abia a depăşit 19 milioane de lei

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute şi a reuşit să revină timid doar în ultimele minute, în timp ce lichiditatea a fost concentrată doar pe câteva acţiuni, la fel ca în precedentele şedinţe.

„Doar acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom sunt interesate deocamdată. Pentru bănci este un an dificil. Probabil că acţiunile SIF-urilor vor reintra în atenţia investitorilor din decembrie – ianuarie dacă va începe bătălia pentru conducerea acestor societăţi, având în vedere că la patru dintre cele cinci SIF-uri vor fi alegeri anul viitor. Cât despre lunile care au mai rămas din acest an, cele mai importante evenimente pot fi doar oferta de la Transgaz şi programul de răscumpărare de acţiuni de la Fondul Proprietatea”, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,24%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în scădere cu 0,14%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,14% sub nivelul de luni.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 31% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro). Două treimi din lichiditatea de luni au fost asigurate de două tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei) şi un deal cu 2,86% din titlurile Zentiva (8,9 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost şi marţi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,47%, la 0,54 lei.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat acţiunile Băncii Transilvania (2,5 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei), OMV Petrom (1,9 milioane lei), SIF Moldova (836.000 de lei), Erste (833.000 de lei), SIF Oltenia (746.000 de lei), SIF Muntenia (642.000 de lei) şi BRD (539.000 de lei). Cu acţiunile OMV Petrom a fost realizat şi un deal, de 2,2 milioane lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au coborât cu 4,56% şi au ajuns la 0,7325 lei, corectându-se după ce luni au urcat cu 8,1%, înainte de a fi suspendate cu puţin înaintea termenului limită de depunere a ofertelor pentru privatizarea companiei. OPSPI a anunţat, luni, că termenul de depunere a fost amânat pentru joi.

Corecţia de marţi a venit pe un rulaj de doar 27.000 de lei, rezultat din 41 de operaţiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că situaţia Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul, dar termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 106.000 de lei, valoare de peste cinci ori sub rulajul de luni, de 555.000 de lei.

Titlurile firmei Construcţii Napoca (NAPO) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de numai 25.000 de lei. Cu aceste acţiuni a fost realizat un singur transfer, la preţul de 1,82 lei, cu 1,11% peste nivelul şedinţei precedente.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, afectate de temerile investitorilor că Spania va fi nevoită să solicite ajutor extern din cauza costurilor ridicate de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...