Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania
Piaţa a debutat în stagnare, iar după prima jumătate de oră a trecut pe creştere uşoară, odată cu intrarea burselor mature pe verde. Punctul maxim al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 12, când piaţa era cu aproape 0,4% peste nivelul de vineri. Cu puţin înainte de ora 14:00 piaţa a revenit la nivelul de vineri şi apoi a fluctuat uşor până la închidere.
Cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro). Rulajul este cu 36% sub valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro).
„Cred că doar un eveniment cu impact semnificativ la nivel internaţional poate duce la dinamizarea activităţii şi pe bursa locală. În momentul de faţă este nevoie de o deblocare semnificativă de lichidităţi şi nu cred că un eveniment de genul unei oferte secundare sau privatizări poate avea un impact pe termen lung asupra întregii pieţe”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,18%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat ziua în stagnare.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a staţionat la nivelul de vineri.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,66%, la 0,5305 lei.
Titlurile SIF Transilvania au urmat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 975.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,542 lei, preţ cu 0,93% peste ultima cotaţie de vineri.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de aproape 94.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de vineri, de 3,1 milioane lei.
Acţiunile URB Rulmenţi Suceava (URUL) au consemnat primul rulaj din piaţă, de doar 21.000 de lei, iar preţul a uract cu 10%, la 0,33 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.
„Sfârşitul de săptămâna nu a adus schimbări semnificative în ceea ce priveşte încrederea investiorilor. Aşteptările privind întâlnirea de la Jackson Hole erau destul de mari, dar Ben Bernanke (preşedintele Fed – n.r.) nu a venit cu un mesaj care să calmeze pieţele şi care să ofere direcţie pe termen mediu şi scurt. Acum, toată lumea are aşteptari din partea lui Mario Draghi (preşedintele Băncii Centrale Europene – n.r.), care a şi invocat volumul mare de muncă pentru absenţa oficialilor BCE de la întâlnirea de la Jackson Hole. Nerăbdarea pieţelor pentru o intervenţie hotărâtă a liderilor europeni, cât şi a celor americani a putut fi observată şi astăzi, când în ciuda unor rezultate slabe ale indicatorului Manufacturing PMI în diferite ţări europene, indicii bursieri au continuat să stea în teritoriu pozitiv”, a mai spus brokerul.