Bursa a stagnat, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în stagnare, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP) au asigurat aproape două treimi din lichiditatea totală, de doar 12,2 milioane lei
Economica.net - mie, 24 iul. 2013, 15:28
Bursa a stagnat, pe un rulaj susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Piaţa locală a fluctuat foarte uşor pe roşu încă de la deschidere, contrar traiectoriei burselor vest-europene, însă în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. La mijlocul şedinţei, pe piaţa principală, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare la jumătatea rulajului de marţi, de 24,4 milioane lei (5,5 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigruată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (5,4 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (2 milioane lei).

„Mă aştept să avem o creştere a volumelor din septembrie, când o serie de evenimente internaţionale ar putea mişca pieţele. Nu cred că afişarea rezultatelor financiare semestriale înregistrate de companiile de la BVB va determina evoluţii spectaculoase la nivelul preţurilor. Poate doar punctual, pe unele societăţi, vom vedea evoluţii spectaculoase, iar o conjuctură externă favorabilă ar putea impulsiona aceste evoluţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,15%, la preţul de 0,648 lei, iar deal-ul cu titlurile OMV Petrom a fost realizat la 0,43 lei, cotaţie similară celei din piaţa principală la închiderea de marţi.

Pe piaţa principală, cu acţiunile OMV Petrom au fost efectuate transferuri de doar 176.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,14%, la 0,4251 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu doar 0,12%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,4% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,39%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au scăzut cu 2,47%, la 1,025 lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 0,78%, la 0,64 lei. Aceste titluri au fost cele mai lichide dintre acţiunile celor cinci SIF-uri, cu transferuri de 939.000 de lei şi, respectiv, de 405.000 de lei.

În urmă cu o săptămână, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat preluarea Muntenia Invest şi indirect controlul asupra SIF Muntenia de către SIF Banat-Crişana. Aprobarea ASF a fost ultimul aviz necesar pentru preluarea Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, de către SIF Banat-Crişana.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut în patru din cele şase şedinţe derulate de la acel moment, înregistrând o corecţie de 7,57%. În acelaşi interval, titlurile SIF Muntenia au scăzut cu 6,57%.

Comparativ, în aceeaşi perioadă, titlurile SIF Oltenia au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 1,46%, iar acţiunile SIF Moldova cu 2,54%.

„Aş putea spune că este un cumul de factori care au dus la corecţii mai accentuate pe acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, respectiv această preluare indirectă a SIF Muntenia, în special extrapolarea politici de dividend din acest an a SIF Banat-Crişana, dar şi rezultatele financiare mai slabe comparativ cu celelate SIF-uri. Sunt de urmărit evoluţiile viitoare ale acţiunilor SIf Banat-Crişana şi SIF Muntenia, ambele fiind aproape de praguri de suport importante, iar o străpungere a acestora ar însemna o continuare a scăderilor”, a mai spus Ormenişan.

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 0,18%, iar indicele extins BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%. Pieţele au fost pe verde încă din primele minute, majoritatea acţiunilor evoluând pozitiv după ce mai multe companii au raportat rezultate financiare peste estimările analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...