Bursa a trecut pe scădere, însă titlurile BVB au rămas pe creştere cu aproape 4%

Economica.net
20 03. 2013
stock_charting_29632300

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,5%, însă după ora 11:30 a trecut sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Astfel, la ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,26% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-NG s-a situat cu 0,41% mai jos decât în şedinţa anterioară. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,9%.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,41%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,21% sub închiderea de marţi. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii de la BVB au tranzacţionat acţiuni de 12,9 milioane lei (2,9 milioane euro), sumă cu o treime peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 6,8 milioane lei, şi au asigurat peste jumătate din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie a fost efectuată la 0,6215 lei, preţ în scădere cu 1,35%.

Spre deosebire de majoritatea acţiunilor, titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au rămas pe creştere vizibilă. La mijlocul şedinţei, aceste acţiuni avanasu cu 3,77%, la 22 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 537.000 de lei.

Evoluţia acestor acţiuni vine după ce Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii pentru aprobarea distribuirii unui dividend brut de 1,1198 lei/acţiune şi totodată reducerea capitalului social cu 10%, de la 76,74 milioane lei la 69,06 milioane lei, prin scăderea valorii nominale a acţiunilor, şi distribuirea banilor respectivi acţionarilor.

Astfel, acţionarii ar putea încasa un dividend de 1,1198 lei/acţiune şi încă 1 leu/acţiune din reducerea capitalului social. Suma totală primită de acţionari ar fi în aceste condiţii de 2,1198 lei/acţiune, cu puţin sub dividendul brut distribuit anul trecut, de 2,1417 lei/titlu.

Randamentul brut al sumei totale pe care acţionarii ar încasa-o ar fi de 9,63%, respectiv 5,09% de la dividend şi încă 4,54% pentru suma de 1 leu/acţiune rezultată din reducerea capitalului social.

Propunerile Consiliul de Administraţie al Bursei vor fi discutate de acţionari într-o AGA programată pentru 24/25 aprilie.

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi răscumpărarea unui pachet de maxim 1% din acţiunile proprii, la preţuri cuprinse între 19 lei şi 35 de lei/unitate, titluri care vor fi alocate către salariaţi şi directori ai companiei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu câte 0,3%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare, în aşteptarea unor noi informaţii privind soarta acordului pentru ajutor financiar extern destinat Ciprului, după ce parlamentarii de la Nicosia au respins taxa specială asupra depozitelor bancare. Pieţele au fost pe creştere cu până la 0,9% la deschiderea şedinţei.

Pieţele din Europa Centrală şi de Est au consemnat creşteri între 0,3% şi 1,3%.