Bursa a trecut pe scădere uşoară, pe un rulaj de doar 4 milioane lei

 Bursa de la Bucureşti a pierdut câştigul fragil de la deschidere şi a scăzut cu 0,19% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile au ajuns cu greu la 4 milioane de lei.
Economica.net - mie, 21 nov. 2012, 11:26
Bursa a trecut pe scădere uşoară, pe un rulaj de doar 4 milioane lei

Piaţa a debutat pe creştere foarte uşoară, deşi bursele vest-europene au fost pe scădere. După prima oră de tranzacţionare, bursa locală a trecut pe roşu, urmând linia pieţelor externe, însă volumele de tranzacţionare au continuat să fie foarte reduse.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,31%, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,16% sub închiderea de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,1%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,4%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,17%.

Transferurile au cumulat 4 milioane lei (890.000 de euro), valoare cu 14% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 3,5 milioane lei (774.000 euro). O treime din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de trei deal-uri cu acţiuni SIF Muntenia (882.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (463.000 de lei).

Deal-urile au fost realizate în jurul orei 11:55, la preţuri cu aproape 0,3% sub ultimele cotaţii de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat un rulaj de doar 20.000 de lei, rezultat din 12 tranzacţii, iar singurele opt operaţiuni cu titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au cumulat 427.000 lei. Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu 0,29%, la 0,69 lei, în timp ce cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Banat-Crişana a fost realizată la 1,125 lei, preţ în creştere cu 0,18%.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 873.000 de lei, iar preţul a stagnat la 0,533 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost cedate două pachete de titluri de stat pentru 6,7 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, după ce întâlnirea miniştrilor Finanţelor din zona euro s-a încheiat fără o decizie privind continuarea asistenţei financiare către Grecia.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...