Bursa de la Bucureşti a închis prima sesiune din acest an în creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere uşoară, cu 0,11%, prima şedinţă din acest an, într-o piaţă unde jucătorii au realizat transferuri de 34,37 milioane lei (7,65 milioane euro), aceasta fiind şi prima zi din noul program, extins până la ora 18:00.
Economica.net - vin, 03 ian. 2014, 16:59
Bursa de la Bucureşti a închis prima sesiune din acest an în creştere uşoară

Piaţa a deschis pe minus, după ce anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase pentru bursa locală, însă creşterile uşoare de pe bursele europene au întors pe verde şi piaţa locală.

Vineri a fost prima zi şedinţă în care bursa s-a închis la ora 18.00.

Prelungirea programului, de la 16:45 la 18:00, urmăreşte să alinieze bursa de la Bucureşti la orarul principalelor burse europene, care se deschid la ora 10:00 şi se închid la ora 18:30, ora României. Totodată, şedinţa de la Bucureşti se va suprapune pentru o oră şi jumătate pe şedinţa din SUA, care începe la ora 16:30, ora României.

Până la ora 16:45, rulajul de pe segmentul de acţiuni era de aproape 30 milioane lei, iar până la finalul sesiunii lichiditatea a urcat până la 34,37 milioane lei (7,65 milioane lei).

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Romgaz, cu operaţiuni de 8,08 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la la 34,14 lei, în scădere cu 0,15%. Jucătorii au realizat şi trei transferuri deal cu aceste titluri, în valoare de patru milioane lei.

Al doilea rulaj din piaţă, de 6,41 milioane lei, a fost înregistrat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la 0,856 lei, cu 2,7% peste cotaţia de referinţă.

Rulajul total de pe segmentul de acţiuni a fost susţinut de mai multe transferuri deal, cu acţiunile OMV Petrom (2,02 milioane lei), Banca Transilvania (1,55 milioane lei) şi BRD (1,21 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în scădere cu 0,13%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a recuperat scădere din debut şi urcat cu 0,63%.

Indicele BET-XT a scăzut cu 0,1%, iar indicele BET-BK a închis în stagnare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Marile burse europene au deschis vineri fără variaţii semnificative, dar spre jumătatea zilei acestea au trecut pe verde.

Bursa din Statele Unite a deschis, de asemenea, în creştere, după ce a început joi anul în scădere pentru prima dată începând din 2008. Investitorii aşteaptă un discurs al preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, pentru indicii privind starea economiei.

Anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase pentru bursa locală, iar majoritatea brokerilor privesc cu optimism anul 2014, cu condiţia continuării creşterii economice, menţinerii stabilităţii politice, şi cred că dividendele pot atenua corecţiile în cazul inversării trendulului pe extern.

Piaţa a crescut în 2013 cu 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include şi acţiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni, fără SIF-uri) a urcat cu 26,1%.

Deşi piaţa a crescut semnificativ anul trecut, indicii BET şi BET-C încă sunt cu 40% şi, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse în 2007, în timp ce indicii S&P500 şi DAX, principalii indici ai burselor din SUA şi Germania, au stabilit noi recorduri.

Te-ar mai putea interesa și
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut legat de virusul ce provoacă boala, relatează France Presse, citată de......
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ianuarie
Lună de foc la Transporturi: Proiecte de autostradă de până la 34,5 miliarde de lei își așteaptă constructorii în ...
Cele două companii de autostrăzi ale statului încep 2025 în forță, cu licitații de până la 34,5 miliarde de lei ...
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook Plus Gen 6, destinate segmentului business
Lenovo a prezentat la CES 2025 noile laptopuri bazate pe inteligență artificială ThinkPad X9 Aura Edition și ThinkBook ...
Compania Lenovo a prezentat zilele acestea la CES 2025 din Las Vegas o gamă de soluții pentru segmentul business bazate ...