Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,5%, în linie cu pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,56% în prima parte a şedinţei, influenţată de corecţiile înregistrate de bursele externe, după ce statele zonei euro au cerut Ciprului să impună o taxă pe depozitele bancare, în schimbul unui program de ajutor financiar.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 12:30
Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,5%, în linie cu pieţele externe

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În prima parte a zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,59%, iar indicele BET-NG a coborât cu 1,74%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat un recul de 1%.

Indicele extins BET-XT s-a plasat cu 1,35% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK a scăzut cu 1,46%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), valoare cu 64% sub rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,9 milioane lei şi, respectiv, de 1,8 milioane lei. Cele două acţiuni au asigruat, astfel, peste jumătate din lichiditatea pieţei.

Preţul titlurilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 1,35%, la 0,622 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au coborât cu 0,39%, la 1,514 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 1,4%. Scăderea pieţelor este cauzată de solicitarea făcută Ciprului de statele zonei euro pentru impunerea unei taxe suplimentare pe depozitele bancare, în schimbul unui program de ajutor financiar.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul cere Guvernului ungar să retragă un proiect de lege, pe care-l consideră o amenințare la adresa presei independente și a ONG-urilor
Bruxelles-ul cere Guvernului ungar să retragă un proiect de lege, pe care-l consideră o amenințare la adresa presei independente ...
Comisia Europeană a cerut Ungariei să retragă un proiect de lege despre care spune că reprezintă o ameninţare la adresa organizaţiilor neguvernamentale şi a media independente, apreciind că......
Londra investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacurile asupra proprietăților premierului Starmer
Londra investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacurile asupra proprietăților premierului Starmer
Responsabili britanici din domeniul securităţii investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor ...
Informare ANM de ploi torențiale și vreme rece pentru sudul, centrul şi estul ţării
Informare ANM de ploi torențiale și vreme rece pentru sudul, centrul şi estul ţării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi torenţiale şi răcire accentuată ...
Bulgaria cere construirea accelerată a unui al treilea pod peste Dunăre
Bulgaria cere construirea accelerată a unui al treilea pod peste Dunăre
Ministrul adjunct al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Dimitar Nedyalkov, şi preşedintele Uniunii Internaţionale a ...