Corecţia acţiunilor companiei era de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut, preţul titlurilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.
Transgaz va distribui dividende de 250,6 milioane lei, respectiv un dividend brut de 21,29 lei/titlu. Dividendele reprezintă 76% din profitul net înregistrat anul trecut, de 329,3 milioane lei.
„Transgaz are o politică de dividend constantă şi un randament cu două cifre, aşa că nu mă miră corecţia mai mică înregistrată. De altfel, majoritatea acţiunilor importante de la noi au recuperat dividendul (valoarea cu care au scăzut în ziua ex-dividend – n.r.) în circa o săptămână”, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services, care tranzacţionează şi pe bursa de la Bucureşti.
În total pe piaţa principală au fost realizate 543 de tranzacţii cu acţiunile Transgaz, aceste titluri consemnând al doilea rulaj, de aproape 4,6 milioane lei. Preţul acţiunilor a scăzut cu 7,84%, la 188 lei.
Cu titlurile companiei naţionale de transport al gazelor naturale au fost realizate şi două deal-uri în valoare cumulată de 1,1 milioane lei. Tranzacţiile negociate au fost realizate la preţuri cu aproximativ 8% sub închiderea de marţi.
Corecţia acţiunilor Transgaz a contribuit vizibil la scăderea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, indicele coborând cu 2,5%.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,35%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,8%.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK a încheiat ziua în stagnare.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au continuat să scadă, majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Cred că situaţia externă, mai din Turcia, are o influenţă importantă în regiune. Mai apoi, este şi o perioadă fără ştiri importante, rezultatele trimestriale au trecut, concediile au început. Cred că şi următoarele luni vor fi similare pentru că în afară de posibila ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica şi revizuirea tarifelor de transport la Transgaz (revizuire care se fac anual la începutul lunii iulie – n.r.), nu întrevăd ştiri majore”, a mai spus analistul.
Tranzacţiile de miercuri au cumulat 21,5 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul de marţi, de 26,9 milioane lei (5,9 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de miercuri a fost reprezentată de transferuri cu acţiunile Transgaz (5,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,7 milioane lei), Banca Transilvania (2,5 milioane lei), Erste (2,3 milioane lei) şi un deal cu titluri OMV Petrom (1,7 milioane lei).
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,47%, la 0,64 lei, iar titlurile Băncii Transilvania au avansat cu 0,41%, la 1,22 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 97.000 de lei, valoare la jumătatea rulajului de marţi, de 221.000 de lei.
După închiderea pieţei, în sistemul bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei de preluare derulată de omul de afaceri Cătălin Chelu, prin intermediul Electroargeş (ELGS), la firma Mercur Făgăraş, care administrează centrul comercial Negoiu din Făgăraş.
Chelu a preluat 55% din acţiunile Mercur, majorându-şi participaţia la peste 98%. El a plătit 2,6 milioane lei pentru pachetul de acţiuni cumpărat. Cel mai mare pachet a fost preluat de la Asociaţia Salariaţilor, care deţinea aproape 43% din titlurile Mercur.
În urma înregistrării rezultatelor ofertei de preluare de la Mercur, rulajul pieţei Rasdaq a ajuns la 2,8 milioane lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Londra era în stagnare, piaţa de la Frankfurt era în scădere cu 0,3%, iar bursa de la Paris avansa cu 0,3%.