În jurul orei locale 11,45 (9,45 GMT), indicele CAC 40 al bursei de la Paris era în creştere cu 38,79 puncte, până la 4.291,59 puncte, în condiţiile în care volumul tranzacţiilor a ajuns la 397 milioane de euro. Principalul indice al bursei de la Paris a fost tras în sus în special de acţiunile băncilor, titlurile Société Générale înregistrând o creştere de 1,53%, până la 38,11 euro, BNP Paribas era în creştere cu 1,24%, până la 49,68 euro, şi Crédit Agricole afişa o creştere de 0,74%, până la 10,88 euro.
Bursa de la Paris nu s-a lăsat astfel influenţată de anunţul demisiei Guvernului francez, rămânând concentrată pe discursul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în SUA. Acesta s-a declarat încrezător în măsurile anunţate de BCE pentru dinamizarea economiei zonei euro, dar în acelaşi timp a afirmat că este dispus să-şi ajusteze politica monetară.
‘Surpriza a venit din partea lui Mario Draghi în acest week-end’, se arată într-un raport elaborat de analiştii de la Crédit Mutuel-CIC, potrivit cărora discursul lui Draghi întăreşte aşteptările privind noi acţiuni din partea BCE.
Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni demisia Guvernului, a anunţat preşedintele Francois Hollande, care l-a însărcinat cu formarea unui nou executiv. Demisia actualului Guvern survine la nici cinci luni de la formarea sa, după înfrângerea istorică a socialiştilor la alegerile municipale din luna martie.
Demisia Guvernului vine după ce ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, de stânga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept ‘obsesia’ Germaniei faţă de rigoarea bugetară. Aceste declaraţii au loc după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului preşedintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii şi locurilor de muncă.