Bursa din Londra (London Stock Exchange Group Plc – LSE), care a cumpărat în 2007 Borsa Italiana pentru 1,6 miliarde de euro, a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, operatorul Bursei de la Milano, în scopul de a reuşi să obţină aprobarea UE pentru planificata achiziţionare a companiei de analiză a datelor Refinitiv, o tranzacţie de 27 miliarde de dolari, menită să extindă activităţile de tranzacţionare ale LSE.
Am început „discuţii exploratorii”, care ar putea avea ca rezultat vânzarea MTS (platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei de la Milano) sau a întregii subsidiare italiene, se arată într-un comunicat al LSE.
Comisia Europeană analizează în prezent tranzacţia dintre Refinitiv şi LSE, iar în iunie şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă
Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru întregul grup Borsa Italiana SpA, care pe lângă participaţia de 62,5% în MTS controlează şi Bursa de la Milano şi un sistem de compensare şi decontare, este 11 septembrie, au precizat surse de pe piaţă în august.
Alte surse au informat recent că Italia ar putea face echipă cu Euronext NV pentru a încerca să achiziţioneze operatorul Bursei de la Milano.
Guvernul şi Euronext iau în calcul posibilitatea achiziţionării în comun a Borsa Italiana SpA, care este deţinută de Bursa de la Londra (London Stock Exchange Group Plc – LSE), iar în final Euronext va fi proprietarul iar banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) va avea o participaţie în Euronext, susţin sursele.
Sunt luate în calcul mai multe variante, iniţial Italia şi Euronext ar putea face oferte separate apoi să se unească în cadrul tranzacţiilor pentru achiziţionarea Borsa Italiana. Dacă totul merge conform planului, Italia vrea ca CDP să deţină în Euronext aceeaşi participaţie, de 8%, ca cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations, adaugă sursele.
Un acord privind Borsa Italiana ar reprezenta o altă intervenţie majoră a Guvernului italian asupra companiilor listate din ultimele săptămâni. Luna trecută, Executivul a oprit vânzarea unei participaţii minoritare în reţeaua Telecom Italia SpA către KKR, în încercarea de a crea un operator naţional unic. În iulie, premierul Giuseppe Conte a forţat celebra familie Benetton să renunţe la Autostrade per l’Italia.
Sursele susţin că există şi alte companii interesate de Borsa Italiana, printre ele Deutsche Boerse AG şi Nasdaq Inc.
Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni – London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Bourse (DB) – dar şi-a extins treptat operaţiunile. Recent, Euronext a achiziţionat Oslo Bors, iar Norvegia a devenit a şasea ţară europeană în care operează Euronext, după Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia şi Irlanda.