Bursa din Statele Unite deschide în creştere
Încrederea investitorilor a fost susţinută şi de temperarea unei crize de lichidităţi din sistemul financiar din China, potrivit Bloomberg.
Indicii S&P 500 şi Compozit Nasdaq au crescut cu câte 1%, iar indicele industrial Dow Jones a avansat cu 0,9%.
„A avut loc o vânzare masivă în ultimele zile şi înregistrăm o revenire. Datele economice mai slabe ar putea fi bine primite de piaţă, întrucât ar putea indica că Fed poate încetini reducerea programului de sprijinire a economiei sau îl poate lăsa neschimbat dacă economia este mai slabă decât se anticipa”, a declarat James Gaul, manager la firma Boston Advisors, cu active de 2,6 miliarde de dolari.
Departamentul Comerţului a revizuit creşterea economică a SUA din primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la estimarea anterioară de 2,4% la 1,8%.
Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a anunţat în mai că banca centrală ar putea începe în acest an să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni, program de sprijinire a economiei, dacă recuperarea continuă să se îmbunătăţească în linie cu aşteptările.
Măsurile de stimulare economică adoptate de marile bănci centrale, precum Fed, Banca Angliei şi Banca Japoniei, au susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.
Bursele din Asia au crescut miercuri, după ce dobânzile de pe piaţa monetară din China au scăzut pentru a patra zi consecutiv. Banca centrală chineză a anunţat, marţi, că asigură lichiditate unor instituţii de credit pentru a stabiliza ratele interbancare.