Indicii S&P 500 şi Nasdaq Compozit au scăzut cu cate 0,9%, iar S&P 500 a înregistrat un declin de 1%.
„Este un motiv întemeiat pentru revenirea parţială a volatilităţii în piaţă. (…) Este o perioadă lipsită de date economice, iar sezonul rezultatelor financiare nu a început încă. Default-ul este o problemă mai mare, dar vor trebui să ajungă, probabil, la un acord”, a declarat Robert Royle, manager la Smith & Williamson Investment Management.
John Boehner, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor şi membru al Partidului Republican, a declarat, duminică, într-un interviu pentru postul ABC, că majorarea limitei de îndatorare nu poate fi adoptată în camera inferioară a Congresului independent de alte măsuri cerute de republicani. Statele Unite pot intra în default dacă preşedintele Barack Obama nu negociază, a spus el.
Preşedinţia SUA a anunţat că nu va negocia în privinţa adoptării bugetului sau creşterii limitei de îndatorare, întrucât acestea sunt parte a îndatoririlor de bază ale Congresului şi nu ar trebui folosite pentru a obţine avantaje în negocieri.
Fără creşterea limitei de îndatorare, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari, Trezoreria SUA va epuiza la 17 octombrie capacitatea de a împrumuta bani şi ar urma să rămână fără fonduri în perioada 22-31 octombrie. Camera Reprezentanţilor şi Senatul nu au avut activitate duminică, iar cele două partide nu au planificate întâlniri pentru negocieri.
Indicele S&P 500 se află în scădere cu 0,2% faţă de începutul lunii octombrie, după ce Congresul nu a adoptat la timp bugetul sau finanţare de urgenţă pentru anul fiscal început la 1 octombrie, iar autorităţile federale au fost nevoite să-şi oprească parţial activitatea.