Indicii S&P 500 şi DOw Jones au urcat cu 0,5%, iar Nasdaq Compzit cu 0,7%.
„Vedem cum fundamentele se îmbunătăţesc în SUA. Piaţa este tot mai puţin îngrijorată că statul american ar putea intra într-un blocaj financiar”, a declarat Douglas Cote, analist la ING U.S. Investment Management din New York.
S&P 500 a scăzut cu 1,9% în ultimele cinci şedinţe, cea mai lungă perioadă de declin din acest an. Indicele a atins un maxim record pe 18 septembrie, după ce Rezerva Federală a SUA a luat decizia de a menţine programul de achiziţii lunare de obligaţiuni la 85 de miliarde de dolari.
Lichidităţile introduse de banca centrală americană în sistemul au susţinut pieţele de capital din SUA şi alte ţări în ultimii ani.
Departamentul Comerţului din SUA a anunţat, joi, că economia a avansat în trimestrul al doilea cu 2,5%, nivel nerevizuit faţă de prima estimare. În primul trimestru, economia americană a crescut cu 1,1%.
Un raport al Departamentului Muncii a arătat că numărul cererilor pentru şomaj a scăzut neaşteptat săptămâna trecută, indicând noi progrese pe piaţa muncii. Numărul cererilor pentru şomaj a coborât cu 5.000 săptămâna trecută, la 305.000, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o creştere la 325.000.