Bursa atinge un nou maxim pentru ultimele aproape şapte luni

Economica.net
24 02. 2012
bvb_bursa_15417000

În primele 20 de minute ale şedinţei de vineri, piaţa a fost pe verde, însă apoi a trecut pe scădere, după ce unii investitori au început să îşi marcheze o parte din profituri, în special pe acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea.

Astfel, piaţa locală a continuat să evolueze contrar liniei burselor europene, la fel ca în precedentele trei şedinţe.

Totuşi, în ultimele minute acţiunile OMV Petrom şi FP, titlurile cu cele mai mari ponderi în indicii bursieri, s-au întors pe verde, astfel că s-a diminuat presiunea pe care corecţiile lor o exercitau pe indici.

Bursa locală s-a decuplat în această săptămână de trendul extern în principal datorită creşterilor înregistrate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, de 14% şi, respectiv, de 6%. După evoluţia din ultimele cinci zile, atât acţiunile Fondului Proprietatea, cât şi titlurile OMV Petrom au ajuns la preţuri nemaiatinse în ultimele zece luni şi, respectiv, şapte luni.

„Acţiunile importante, precum FP, Petrom, SIF-urile şi Transgaz vor aduce dividende importante pe exerciţiul financiar 2011. Acesta a fost driverul important pentru trendul ascendent din primele două luni. Exceptând SIF-urile, unde dividendele pe exerciţiul financiar 2011 şi chiar pe exerciţiul financiar 2010 nu sunt sustenabile pe termen mediu, în cazul Transgaz, Petrom şi Fondul Proprietatea există pentru acest an perspectiva unor rezultate comparabile cu cele din 2011. Aceasta va însemna, indirect, că societăţile respective ar putea acorda anul viitor dividende comparabile cu cele din acest an”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

La finalul şedinţei acţiunile FP erau cotate la 0,5655 lei, preţ cu 0,98% peste ziua anterioară. La mijlocul şedinţei, preţul urcase cu până la 1,43%, la 0,568 lei, şi a atins cel mai ridicat nivel de după 29 aprilie. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 16,4 milioane lei şi au asigurat 67% din rulajul bursei, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro).

După revenirea din ultimele minute, acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa în creştere cu 0,85%, la 0,415 lei, şi au înregistrau un rulaj de 1,2 milioane lei. Transferurile din ultimele minute au vizat volume reduse de acţiuni.

Analistul BCR crede că perspectiva unor dividende consistente şi pentru anul viitor poate arăta că există încă un potenţial fundamental de creştere cert pentru principalele acţiuni şi pentru piaţă în general, însă creşterea nu va fi la fel de accelerată ca cea din acest an.

„Potenţialul există din moment ce la cotaţiile actuale vorbim de randamente ale dividendului de peste 7% la FP şi Petrom, de peste 10% la Transgaz, în timp ce în cazul SIF-urilor suntem mai rezervaţi, aşteptând să fie ceva mai afectate decât alte titluri, după trecerea datei care permite accesul la dividendele aferente anului 2011. De asemenea, titluri precum titluri Biofarm ramân de urmărit. Totuşi, nu sunt justificate aşteptări privind creşteri importante ale acţiunilor peste nivelurile din prezent, în actualele condiţii economice din UE şi ale bioritmului pieţelor financiare internaţionale”, a explicat Căruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,9%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,63%. Indicele include cotaţiile celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare cu 32% mai redusă decât rulajul şedinţei anterioare, de 36 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat, în valoare de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 166.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de joi, de 233.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 35.000 de lei, iar preţul a crescut cu 1,56%, la 0,1889 lei.

La sfârşitul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Londra era în scădere nesemnificativă, cu 0,1%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,1%. Bursa din Rusia consemna cea mai vizibilă creştere, de 4,9%.