Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi: Peste 4.900 de posturi vacante, dar numai 750 de participanţi

Oferta angajatorilor la ediţia de toamnă a 'Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi' de vineri, organizată de ANOFM, a fost destul de 'generoasă' având în vedere numărul posturilor vacante disponibile (4.961), însă s-au prezentat în căutarea unui loc de muncă doar 750 de persoane, atât proaspăt absolvenţi cât şi persoane trecute de 35 de ani.
Economica.net - vin, 25 sept. 2015, 12:15
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi: Peste 4.900 de posturi vacante, dar numai 750 de participanţi

Tinerii absolvenţi de studii superioare au avut la dispoziţie aproximativ 7% din locurile de muncă disponibile, iar cei mai mulţi s-au declarat nemulţumiţi fie pentru că nu au găsit posturi în domeniile pentru care erau pregătiţi, fie pentru că nu aveau experienţa necesară cerută de angajator. ‘În iulie am terminat Facultatea de Drept şi mi-au cerut experienţă. Din păcate nu am găsit nimic. Am mai fost la un târg de joburi, am depus CV-uri, dar nu m-a sunat nimeni’, afirmă o absolventă de 24 de ani.

‘Nu am găsit niciun post de inginer mecanică, cum sunt specializat, însă am depus CV-uri pentru alte posturi de inginer’, a completat un tânăr, ceva mai optimist. ‘În general, salariul oferit este mic, se cere să stai peste program, dacă nu ai experienţă. Dacă nu avem soluţii, suntem obligaţi să acceptăm. Am mai căutat şi în timpul facultăţii, însă ceea ce am găsit erau doar joburi care ofereau salariul minim, plus un procent din vânzări. Acum sper să găsesc ceva serios, cu salariu mai bun şi program fix’, a mai mai spus acesta.

Doi tineri absolvenţi care îşi căutau job de aproximativ o lună erau optimişti că vor găsi un loc de muncă în urma CV-urilor depuse aici, însă şi-au exprimat părerea că oferta de locuri de muncă trebuia să fie mai generoasă pentru persoanele cu studii superioare.

Nu au lipsit de la ‘Bursa locurilor de muncă’ persoanele trecute de 35 de ani, în căutarea unui job pentru studii superioare. ‘Sunt foarte multe locuri de muncă care oferă salarii mici. De exemplu, un casier la un hypermarket câştigă 800 lei pe lună, plus bonuri de masă. În loc să stau 8 ore la casă, să am gestiune, bătaie de cap, muncă multă, mai bine merg menajeră în Pipera pentru 120 lei pe zi. Dacă muncesc trei zile pe săptămână, câştig mai mulţi bani decât la un hypermarket şi îmi pot plăti şi asigurările sociale’, afirmă o doamnă de 45 de ani, absolventă de studii superioare, cu specializare în contabilitate.

‘Băiatul meu a absolvit Facultatea de Telecomunicaţii, la Politehnică. A plecat în Danemarca pentru că salariile oferite, chiar şi de companii mari de telecom din România, sunt mici’, a completat o altă doamnă, în vârstă de 48 de ani, şi ea în căutarea unui loc de muncă.

De cealaltă parte, angajatorii s-au plâns de prezenţa slabă a persoanelor fără job. ‘Sunt mai mulţi angajatori decât persoane în căutarea unui loc de muncă. Foarte slabă prezenţa, sub aşteptări’, a comentat reprezentantul unei firme de asigurări, care îi aştepta pe tinerii absolvenţi cu două posturi de inspector şi opt de agenţi de asigurări.

O firmă de construcţii, cu mai multe posturi de inginer, dar şi pentru muncitori – lăcătuş, zugrav, betonist, asfaltator, instalator tehnico sanitar sau zidar – ne-a mărturisit că, în primele două ore ale zilei, a primit CV-uri doar pentru posturile de inginer pentru că, în opinia lor, cei fără job-uri ‘nu vor să muncească’.

‘Sunt trimişi aici de la şomaj, însă nu sunt interesaţi. Avem posturi de sudor electric, strungar, dar nu sunt vor să muncească’, a spus reprezentantul altei firme.

La standul unui coafor erau afişate posturile disponibile: unul de cosmetician, două de manichiurist, unul pentru coafor şi unul pentru frizer. Întrebată dacă tinerii sunt interesaţi de posturi, reprezentanta coaforului ne-a mărturisit că nu primise niciun CV în primele ore. ‘Nu sunt interesaţi de aceste locuri de muncă sau, cei care sunt interesaţi, nu au calificarea necesară. Salariile oferite sunt între 1.000 şi 1.500 lei pe lună’, a spus aceasta.

Cei care cunoşteau bine cel puţin o limbă străină au avut mai mult noroc. O firmă de marketing şi publicitate oferea posturi de consultanţi sau contabili pentru cunoscători de limbi străine. ‘Cea mai căutată este limba germană şi olandeză, dar şi rusă, franceză, norvegiană, suedeză. Salariile pornesc de la 3.000 lei pe lună’, a afirmat reprezentantul firmei.

‘Pentru posturi de farmacist salariul este de 2.500 – 3.000 lei, iar pentru cele de vânzător, lucrător comercial, se oferă salariul minim, plus bonuri de masă. Mai avem post de bucătar, însă aici salariul va fi în funcţie de experienţă, poate ajunge la 5.000 – 6.000 lei pentru un masterchef’, ne-a spus reprezentanta altei firme.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ANOFM, Nicoleta Borţea, a declarat că, în opinia sa, salariul nu ar trebui să fie important pentru tinerii absolvenţi.

‘Consider că la început de carieră nu este important salariul. Important este să dobândeşti anumite competenţe, o experienţă în domeniu şi, ulterior, şansele tale de a ocupa un loc de muncă mult mai bine plătit sunt mult mai mari. Cu cât vor sta mai departe de piaţa muncii, cu atât şansele de a-şi găsi un loc de muncă vor fi din ce în ce mai mici. Este doar o recomandare, ca şi consilier de orientare în carieră’, a spus Nicoleta Borţea.

‘Salariile sunt confidenţiale, se negociază cu angajatorul. Important este să ocupe un loc de muncă conform nivelului de studii pe care îl au, să ţină cont de faptul că vor căpăta experienţă pe acel loc de muncă şi, ulterior, vor putea accede la un alt loc de muncă, poate mai bine plătit’, a mai spus aceasta.

Purtătorul de cuvânt al ANOFM a precizat că la această ediţie au fost 750 de participanţi, din care 600 absolvenţi. ‘Numărul absolvenţilor nu este unul îmbucurător dar, din punctul nostru de vedere, am fost pregătiţi’, a spus Nicoleta Borţea. Potrivit acesteia, au participat 146 de agenţi economici şi au fost disponibile 4.961 de locuri de muncă. Dintre acestea, 7% au fost pentru studii superioare, 24% pentru studii medii, 51% pentru muncitori calificaţi, iar 18% pentru muncitori necalificaţi.

În ediţia de anul trecut a ‘Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi’ au fost aproximativ 1.500 de participanţi, din care 600 de absolvenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului......
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Guvernul german se aşteaptă la un declin al economiei de 0,2% în acest an, a anunţat publicaţia Sueddeutsche Zeitung ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 148,5 miliarde lei, la finalul lunii august 2024, în ...
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia intenţionează să majoreze impozitele asupra marilor companii, cum ar fi grupurile de comerţ electronic (e-commerce), ...