Bursa peştelui de la Tulcea va fi realizată în doi ani, cu o finanţare de 5 mil. euro

Economica.net
30 09. 2013
peste_75946700_28842900

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a vorbit despre acest proiect luni, la Ministerul Mediului, în urma unei întâlniri cu comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki, la care a participat alături de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Varga a spus că există proiecte deja demarate care, prin implementare, vor crea condiţii pentru „o exploatare durabilă a resurselor, atât la Marea Neagră, cât şi în Delta Dunării”.

„Mă refer aici în primul rând la proiectul Bursei peştelui în Tulcea, proiect care a fost aprobat şi care va fi implementat de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, Consiliul Judeţean Tulcea şi asociaţiile de pescari”, a spus ministrul, precizând că proiectul are ca obiectiv în primul rând un control mai bun privind introducerea peştelui pe piaţă şi reducerea braconajului.

Ministrul a mai apreciat că bursa va fi „un instrument de educare a pieţei”, fără a bloca achiziţiile directe, contribuind la o mai bună valorificare a peştelui.

Peştele va fi adus la bursă din punctele de debarcare unde este lăsat de pescari, stocat şi apoi direcţionat către marile lanţuri comerciale, unităţi de procesare, dar şi pensiuni.

Suma necesară pentru construcţia bursei şi implementarea sistemului logistic este de cinci milioane de euro, finanţare ce va fi asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Contractul urmează să fie semnat în luna octombrie, a mai precizat Varga.

Guvernul a aprobat un alt proiect al Bursei peştelui de la Tulcea, la sfârşitul anului 2011. Acesta era în valoare de aproximativ 18 milioane de euro şi nu a fost acceptat de Comisia Europeană, care a recomandat simplificarea lui, potrivit Luciei Varga.

Un alt proiect al Departamentului pentru Ape şi Păduri condus de Lucia Varga este construcţia Portului pescăresc Midia. Tot în valoare de cinci milioane de euro şi cu o perioadă de implementare de doi ani, acest proiect este finalizat în proporţie de 90 la sută, contractul urmând a fi semnat până la sfârşitul acestui an, potrivit ministrului delegat.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu comisarul european, că se doreşte sprijinul Comisiei Europene pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare durabilă pentru Marea Neagră şi Delta Dunării, care să fie finanţate în cadrul financiar multianual 2014 – 2020.