„Consiliul Bursei va propune acţionarilor BVB o nouă politică de tarife şi comisioane, care are în vedere stimularea creşterii volumelor de tranzacţionare şi apropierea BVB de bursele din regiune din punct de vedere al politicii de preţuri, asigurând astfel aderarea la cele mai bune practici internaţionale”, afirmă Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) într-un comunicat.
Studiul secret realizat de conducerea bursei ar „evalua, pe termen mediu şi lung, efectele ajustării tarifelor şi comisioanelor, astfel încât beneficiile colective să contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implică aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj“.
Oficialii bursei nu au dorit acum să explice comunicatul, dar nu au infirmat dacă exprimarea de mai sus ascunde aceleaşi idei de tarifare care au aprins polemicile din urmă cu o lună.
Prin propunerea conducerii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de tarifare a tranzacţiilor, „se încearcă o justificare a discounturilor ce vor fi acordate brokerilor cu rulaje mari, prin colectarea în compensaţie a unor taxe de la ceilalţi participanţi“, explica acum o lună, pentru ECONOMICA.NET Nicolae Gherguş, directorul firmei de brokeraj Confident Invest, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Acum o lună, Asociaţia Brokerilor a reacţionat cu severitate la propunerile conducerii BVB de introducere a unor plafoane minimale de comisioane care trebuie plătite acesteia.
Comisioanele minime ar urma să fie plătite de toţi brokerii, indiferent de valoarea lunară tranzacționată. De asemeni, comisioanele variabile , stabilite în funcţie de volumul de tranzacţii intermediate, ar putea suferi reduceri cu cât acesta este mai mare.
Explicaţia de acum o lună a brokerului citat seamănă foarte mult cu ceea ce spune acum comunicatul BVB:
Prin urmare, ar fi vorba, în mare parte, de aceleaşi idei de acum o lună, au confirmat surse apropiate conducerii Bursei.
În urma aplicării noului sistem de tarifare, vor fi sacrificate casele mici de brokeraj, care sunt cele care atrag investitori mici şi lucrează în pierdere.
„Nimeni nu este obligat să facă brokeraj dacă nu poate susţine această activitate“, a mai spus sursa citată.
Totuşi, „adoptarea noii politici de către acţionarii BVB ar putea conduce la scăderea graduală a comisionului de tranzacţionare, în special pentru acţiuni, în paralel cu creşterea volumului tranzacţionat la BVB“ scrie Departamentul marketing şi relaţii internaţionale al BVB, în comunicat.
Totodată, „s-a urmărit identificarea unor măsuri de stimulare a acelor participanţi la piaţă care contribuie efectiv la creşterea lichidităţii, cum sunt market-maker-ii de pe piaţa la vedere şi participanţii care înregistrează valori de tranzacţionare mai mari pe piaţa principală de acţiuni, aceştia susţinând dezvoltarea pieţei de capital, precum şi reducerea costurilor de tranzacţionare“, îşi mai argumentează conducerea BVB proiectul secret.
Sescrierea de mai sus corespunde departamentelor de brokeraj din bănci şi caselor de brokeraj ale acestora, atâtea cât mai sunt.
Astfel, şi comunicatul confirmă, implicit , că este vorba de ideile mai vechi de sistem de tarifare, cu comisioane minime plătite obligatoriu de toată lumea şi comisioane variabile cu reduceri aplicate brokerilor care au volume mari de tranzacţii. Aceştia sunt în cea mai mare parte cei ai băncilor, ca şi cei prin care îşi derulează operaţiunile fondurile de investiţii, care susţin actuala conducere a BVB.
„Cu cât volumele de tranzacţionare pe piaţa principală vor fi mai mari, cu atât nivelul comisionului variabil va fi mai atractiv. Astfel, va fi stimulată activitatea bursieră, ceea ce, cumulat cu eforturile brokerilor de atragere de noi investitori români şi străini, va conduce la creşterea dimensiunii pieţei locale de capital“, explică documentul BVB.
„Propunerea de reaşezare a tarifelor şi comisioanelor BVB este în interesul general al pieţei de capital româneşti, urmărind atât o creştere a lichidităţii acesteia pe termen mediu şi lung, cât şi a bonificării participanţilor care au o activitate ridicată pe piaţă. În plus, noua politică de tarife şi comisioane va putea îmbunătăţi predictibilitatea veniturilor BVB, reducând volatilitatea acestora”, a precizat Victor Cionga, director general al BVB.
Alternativa
În ianuarie va fi lansată o piaţă alternativă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), construită la iniţiativa lui Septimiu Stoica, fost preşedinte al Bursei.
BEST – X (Bucharest Electronic Securities Trading) va fi un sistem OTC (over the counter, extrabursier) în care se vor tranzacţiona mai întâi acţiunile de la BVB, dec ătre brokerii de la BVB.
„Brokerii de toate calibrele sunt bineveniţi pe sistemul nostru alternativ. De altfel, brokerii au fost cei care, în ciuda tuturor adversităţilor, au dus piaţa în spate, în vremuri cel puţin la fel de grele ca şi acelea de acum. De aceea consider că este cel puţin nepotrivit şi nu este fair ca brokerii mici să fie scoşi de pe piaţă, cu sau fără argumente economice“, declara Septimiu Stoica, pentru ECONOMICA.NET.
De aceea, noul său sistem de tarifare al BVB ar putea servi şi la conservarea veniturilor.