Bursa vrea să-şi facă bancă pentru jucătorii de pe pieţele sale

Depozitarul Central, compania din cadrul Grupului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care face operaţiunile post tranzacţionare, îşi menţine proiectul de a obţine permisiunea de a da credite pe termene mai scurte de o zi investitorilor la bursă, sau de a le păstra banii, între două investiţii, în conturi purtătoare de donândă. Iniţiatoriii unui proiect de reglemenatre înaintat Comisiei Europene se opun.
Adrian N. Ionescu - vin, 16 mart. 2012, 14:49
Bursa vrea să-şi facă bancă pentru jucătorii de pe pieţele sale

„Ne dorim încă să putem oferi clienţilor noştri servicii bancare legate de operaţiunile pe care le derulează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Aceste servicii bancare limitate ar înlesni mai mult activitatea investitorilor. Proiectul la care vă referiţi este doar o propunere înaintată Comisiei Europene. Comisia nu a dezbătut-o şi, chiar dacă ar fi de acord cu ea, tot va trebui să fie aprobată şi de Consiliul European şi de Parlamentul European“, a declarat Adriana Tănăsoiu, direct general al Depozitarului Central, pentru ECONOMICA.NET.

Mai mult, proiectul respectiv „prevede posibilitatea obţinerii de derogări“, adaugă Adriana Tănăsoiu.

Pe de altă parte, nu este exclus ca în viitor, Grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), chiar să îşi dorească să înfiinţeze o bancă, dacă proiectul advers va intra în vigoare. „Proiectul respectiv nu interzice acest lucru“, observă directoarea Depozitarului Central.

BVB este acţionarul majoritar al Depozitarului Central, la al cărui capital au mai contribuit fondurile de investiţii Romanian American Entreprise Fund şi Broadhurst Investment Limited, compania informatică SITI, Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei, societăţile de ionvestiţii financiare (SIF), băncile BRD, Banc Post, Raiffeisen Bank , ATE Bank Romania şi 12 case de brokeraj.

BVB dispune de resurse financiare substanțiale. Numai „rezultatul “ financiar (profitul din operaţiunile financiare) a fost de peste 12,4 milioane de lei, anul trecut potrivit raportărilor pe care societatea care administrază bursa, BVB S.A. este obligată să le facă.

Lichiditățile BVB, păstrate mai ales în depozite bancare, au urcat anuzl trecut la peste 73,8 milioane de lei, „în contextul în care BVB a distribuit în 2011 dividende în valoare de 5,39 milioane de lei“ spune raportul preliminar pe 2011 al Bursei.

Banii din depozitele bancare ale BVB i-au ademenit şi pe acţionarii săi săraci, micile case de brokeraj fără mare activitate de intermediere, care au suferit mult de pe urma reducerii drastice a apetitului investiţional de anul trecut.

A fost chiar convocată o adunare generală a acţionarilor care ar fi urmat să le distribuie jumătate din capitalul social, dar nu s-a întrunit cvorumul necesar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...