Bursele asiatice îşi limitează pierderile după revenirea preţului petrolului
În jurul orei 2:00 GMT, cotaţia futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 5,59%, până la 36,28 dolari, în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,5%, până la 32,53 dolari, după ce luni cotaţiile au înregistrat un declin de aproape 25%. Este vorba de cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de preţul petrolului după data de 17 ianuarie 1991, când a izbucnit primul război din Golf.
După ce, la debutul şedinţei de marţi, Bursa de la Tokyo a înregistrat o cădere de peste 3%, ulterior indicele principal Nikkei afişa o scădere de doar 1,22%, până la 19.458,75 puncte. Bursa japoneză a fost încurajată de o uşoară depreciere a yenului, o mişcare favorabilă pentru marii exportatori niponi. În jurul orei 2:00 GMT, un dolar american era cotat la 103,21 yeni, faţă de valoarea de 102,74 yen înregistrată luni seara. Moneda japoneză s-a apreciat semnificativ luni în raport cu dolarul american, beneficiind de statutul său de valoare de refugiu pentru investitori în situaţii de criză.
De asemenea, bursele chineze au revenit pe verde la debutul şedinţei de marţi: indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong înregistra o creştere de 0,98% până la 25.285,68 puncte, în timp ce în China continentală indicele compozit al bursei de la Shanghai înregistra o creştere de 0,61% până la 2.961,38 puncte iar cel al bursei de la Shenzhen era în creştere cu 0,63%, până la 1.854,34 puncte.
Investitorii din Asia au fost încurajaţi şi de noile măsuri „de amploare” pentru susţinerea economiei americane, promise luni de preşedintele Donald Trump. La rândul său, Guvernul japonez pregăteşte şi el un plan de susţinere a economiei nipone iar pieţele financiare se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să prezinte şi ea joi un vast pachet de măsuri anticriză pe fondul epidemiei de coronavirus, care riscă să afecteze o economie a zonei euro deja fragilizată.