Bursele asiatice sunt în creştere, după revenirea de pe Wall Street

Bursele din Asia au revenit joi pe creştere, în urma creşterilor înregistrate miercuri pe Wall Street, însă revenirea calmului rămâne precară pe fondul persistenţei îngrijorărilor cu privire la încetinirea economiei chineze, transmite AFP.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 07:13
Bursele asiatice sunt în creştere, după revenirea de pe Wall Street

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în creştere cu 1,08% (197,61 puncte) până la valoarea de 18.574,44 puncte. De asemenea, bursele de la Hong Kong, Sydney şi Seul erau şi ele în creştere la fel ca şi bursa de la Shanghai care la mijlocul şedinţei înregistra o creştere de 1,55%.

Potrivit traderilor, creşterea burselor asiatice se explică în primul rând prin revenirea optimismului ca urmare a revenirii burselor de la New York. Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat miercuri o creştere de aproape 4%, după şase şedinţe consecutive de scădere, pe fondul perspectivelor ca Rezerva Federală americană să amâne majorarea dobânzii de bază din cauza dificultăţilor economice din China.

‘Creşterea puternică de la New York a contribuit în mare parte la susţinerea pieţei bursiere din China’, a explicat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities. ‘Încrederea investitorilor se redresează dar pentru o revenire durabilă va fi nevoie de timp’, a adăugat analistul.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, a doua mare economie a lumii responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În încercarea de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca centrală a Chinei a adoptat marţi o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de a cincea reducere a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, Banca centrală a Chinei a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, în încercarea de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale.

China a înregistrat anul trecut o creştere de 7,4%, cea mai slabă din ultimul sfert de secol, iar pentru acest an oficialii de la Beijing au fixat o ţintă de creştere de 7%. După decenii în care creşterea economică a Chinei a fost mai mare de 10% pe an, stimulată de exporturi şi cheltuieli publice masive în infrastructură, motoarele de creştere au început să încetinească: producţia industrială a încetinit, exporturile au scăzut iar piaţa imobiliară stagnează.

În încercarea de a reechilibra şi a reorienta economia spre un model de creştere mai lent dar mai durabil, guvernul chinez vrea să stimuleze consumul intern, prin încurajarea serviciilor şi a sectorului privat şi de asemenea să restructureze companiile de stat ineficiente. Însă, în pofida măsurilor de susţinere repetate, datele statistice dezamăgitoare se succed în China iar această înrăutăţire a conjuncturii economiei chineze a afectat în ultimele zile bursele din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...