În jurul orei 14.00, Bursa de la Paris afişa un declin de 2,31%, cea de la Londra o scădere de 1,95% iar cea de la Frankfurt o scădere de 2,15%.
‘Mişcarea este una brutală. Investitorii nu au mai cunoscut astfel de scăderi de mai mulţi ani’, a subliniat Jean-Louis Mourier, economist la firma de brokeraj Aurel BGC.
Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este dacă această scădere este una trecătoare sau doar la început. Pentru majoritatea experţilor, chiar dacă agitaţia mai poate dura câteva zile, starea actuală a economiei este bună iar rezultatele solide afişate de companii, în special de cele americane, nu justifică o scădere prelungită.
‘În mod obiectiv, nu sunt condiţii pentru un adevărat krach. Nimic nu s-a schimbat la nivel economic. Dimpotrivă, ultimii indicatori nu fac decât să confirme că economia mondială rămâne robustă’, a declarat Vincent Juvyns, analist la JPMorgan AM.
Investitorii vor urmări cu atenţie cum va evolua următoarea şedinţă de tranzacţionare de pe Wall Street. Indiciile preliminare arată spre o nouă şedinţă în scădere chiar dacă va fi vorba de o contracţie mai modestă decât cea înregistrată luni, când indicele principal Dow Jones a pierdut aproape 1.600 de puncte pentru a închide şedinţa în scădere cu 4,60%.
În pofida scăderilor impresionante înregistrate pe pieţele bursiere din întreaga lume, observatorii rămân încrezători. ‘Credem că este o corecţie sănătoasă şi în acelaşi timp sănătoasă’, susţine Peter Garnry, analist la Saxo Bank.