Bursele europene au deschis în scădere

Economica.net
20 06. 2013
stock_exchange_60721900

Acţiunile din sectorul minier au înregistrat cele mai abrupte deprecieri, după evoluţia negativă a unui indicator al industriei manufacturiere din China, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 1,5% în debutul şedinţei de tranzacţionare şi afişează un declin de 7,2% din 22 mai, când Bernanke a afirmat că Fed ar putea reduce programul de stimulare monetară a economiei dacă va constata o îmbunătăţire sustenabilă a condiţiilor economice.

Indicele MSCI Asia Pacific al principalelor pieţe asiatice, cu excepţia Japoniei, s-a prăbuşit cu 3,8%, înregistrat cel mai abrupt declin din septembrie 2011, după ce bursa de la New York a înregistrat miercuri cea mai puternică scădere din ultimele două săptămâni, în urma anunţului lui Bernanke.

„Nivelul extrem de sprijin furnizat de băncile centrale activelor de risc s-ar putea apropia de un punct de cotitură. Economiştii noştri anticipează acum că Fed va începe să reducă achiziţiile de obligaţiuni în septembrie 2013. Îndemnăm la prudenţă pe termen scurt”, comentează un analist al Barclays, Londra, citat de Bloomberg.

Bernanke a afirmat că, dacă economia SUA şi cea globală vor evolua conform scenariului de bază al Rezervei Federale, banca va începe să reducă achiziţiile de obligaţiuni în a doua parte a acestui an, iar programul se va încheia la jumătatea anului viitor.

Rezerva Federală injectează lunar 85 miliarde de dolari în economia SUA prin preluarea de obligaţiuni din piaţă.

La Londra, acţiunile grupului bancar Lloyds au scăzut cu 1,6% în debutul şedinţei de joi, după ce guvernul a anunţat că ia în calcul privatizarea unei părţi din participaţia de 39% deţinută de stat la bancă.

Un raport publicat miercuri de o comisie parlamentară din Marea Britanie a indicat că Lloyds este într-o poziţie bună pentru privatizare, spre deosebire de Royal Bank of Scotland (RBS), controlată de stat.

Acţiunile RBS au scăzut joi dimineaţă cu 2%, după ce Trezoreria a indicat că va analiza de urgenţă recomandările comisiei parlamentare, care a propus divizarea RBS prin despărţirea activelor neperformante de cele viabile.