Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu mai puţin de 0,1% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, potrivit Bloomberg.
Indicatorul a avansat cu 1% în această săptămână şi cu 6,7% de la începutul anului, datorită îmbunătăţirii încrederii investitorilor în perspectivele economiei globale şi continuării programelor de stimulare derulate de marile bănci centrale.
Liderii europeni reuniţi joi la Bruxelles au sprijinit evaluarea „structurală” a bugetelor, indicând prelungirea termenelor până la care marile economii, precum Franţa şi Spania, trebuie să reducă deficitele bugetare. Cu toate acestea, echilibrarea bugetelor a rămas principalul obiectiv şi nu au fost discutate eventuale programe mari de investiţii sau emisiuni de obligaţiuni speciale.
„Dacă va fi prea multă austeritate, va fi prea mult şomaj. Flexibilitatea este necesară dacă dorim să facem o prioritate din creştere”, a declarat joi seară preşedintele francez Francois Hollande.
Şefii de guvern din UE au pregătit terenul pentru discutarea unui acord de finanţare externă pentru Cipru la întâlnirea de vineri a miniştrilor Finanţelor din zona euro.
„Nu îmi pot imagina că vom lăsa să treacă weekendul fără să rezolvăm problema Cipru”, a declarat vineri premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.
Summit-ul UE se va încheia vineri printr-o discuţie la nivelul celor 27 de state membre privind politica externă, urmată de întâlnirea miniştrilor din zona euro.
În Asia, Haruhiko Kuroda a fost confirmat de legislativul japonez în funcţia de guvernator al băncii centrale, alături de doi viceguvernatori. La insistenţele guvernului, noua conducere ar putea lansa în curând noi măsuri de stimulare a economiei.