Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a avansat cu 0,1% în debutul şedinţei de tranzacţionare, însă afişează o scădere de 9,8% din 22 mai.
Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a anunţat săptămâna trecută că programul de stimulare monetară a economiei derulat de bancă va fi redus treptat începând din acest an şi se va încheia la mijlocul anului viitor, declaraţie care a inflamat temerile investitorilor privind o posibilă criză de lichiditate.
Pieţele asiatice au avansat miercuri cu 0,9%, stabilizându-se după mai multe zile de volatilitate ridicată.
Banca centrală a Chinei a luat măsuri pentru a preveni o criză de lichiditate, oferind finanţare unor instituţii de credit pentru a stabiliza dobânzile de pe piaţa interbancară. Totodată, instituţia va utiliza operaţiuni de lichiditate pe termen scurt şi o facilitate existentă de finanţare pentru a garanta stabilitatea pieţelor.
În Germania, încrederea consumatorilor va creşte în luna iulie la cel mai ridicat nivel din 2007, potrivit estimărilor GfK.
Ministrul britanic al Finanţelor George Osborne va prezenta miercuri în Parlament planul de reducere a cheltuielilor publice pentru anul 2015. Proiectul de buget vizează economii de 11,5 miliarde lire sterline negociate cu ministerele pentru anul fiscal care va începe în aprilie 2015. Astfel, cel mai dur program de austeritate derulat de Marea Britanie în vremuri de pace va fi extins pentru cel de-al şaselea an consecutiv.
Osborne mizează pe un program de investiţii publice în infrastructură de 50 miliarde lire pentru a stimula economia.