Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a avansat cu 0,6% în debutul şedinţei de tranzacţionare, după ce a pierdut miercuri 1,2%.
Indicele european de referinţă a crescut cu 16% de la minimul acestui an, atins pe 4 iunie.
Bursele din Asia au crescut joi cu 1,1%, iar bursa de la New York a închis miercuri indecis, recuperând pe finalul şedinţei scăderile din prima parte a zilei, după ce minuta celei mai recente şedinţe de politică monetară a Rezervei Federale a indicat că mai mulţi membri din conducerea băncii centrale americane înclină spre adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei.
„Marile bănci centrale vor menţine o politică monetară favorabilă creşterii economice în următoarele luni, şi ar putea relaxa şi mai mult condiţiile. Vor fi gata să acţioneze prompt dacă economia va dezamăgi sau dacă tensiunile din pieţe se vor reinflama”, a declarat Willen Buiter, economistul şef al Citigroup, citat de Bloomberg.
În China, datele preliminare privind industria manufacturieră prezentate joi au indicat contracţie în luna august, semnalând că autorităţile trebuie să introducă noi măsuri de stimulare monetară şi fiscală pentru a garanta revenirea creşterii economice în a doua jumătate a anului.
Pieţele europene au fost afectate miercuri în principal de datele economice din Japonia, unul dintre marii exportatori ai lumii, care a trecut pe deficit comercial în iulie din cauza scăderii cererii din Europa şi China.
Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte joi la Berlin cu preşedintele francez Francois Hollande, liderii celor mai mari economii europene urmând să încerce să se pună de acord în privinţa rezolvării crizei din Grecia şi din zona euro.
Premierul elen Antonis Samaras va merge vineri la Berlin pentru o întrevedere cu Merkel, după care se va întâlni la Paris cu Hollande. Samaras a folosit un interviu publicat miercuri de influenta publicaţie germană Bild pentru a trage un nou semnal că Grecia are nevoie de mai mult timp pentru a reuşi consolidarea fiscală, în contextul recesiunii severe.