Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,1% în debutul şedinţei de tranzacţionare.
Pieţele sunt susţinute de optimismul generat de rezultatele peste estimări ale mai multor companii, de la gigantul petrolier Shell al constructorul de autocamioane Volvo.
„Există diverse temeri, de natură economică şi politică, însă pentru moment optimismul privind profiturile companiilor şi economia globală ar trebui să compenseze pentru aceşti factori negativi”, comentează un analist al Baader Bank.
Bursele asiatice au crescut joi, după ce Rezerva Federală a SUA a dat asigurări că va menţine o politică monetară înclinată puternic spre stimularea creşterii economice.
Pieţele din Asia au urcat cu 0,5%, deşi bursa de la Tokyo a închis în stagnare.
Încrederea investitorilor a fost sprijinită şi de creşterea puternică a acţiunilor Apple, care a anunţat profit dublu pentru primul trimestru datorită vânzărilor iPhone în China, Taiwan şi Hong Kong. Optimismul generat de rezultatele Apple a sprijinit pieţele din Taiwan şi Seul, unde se tranzacţionează numeroase companii din industria IT.
Bursa de la New York a închis miercuri în urcare, cu creşteri de 0,7% pentru indicele Dow Jones, 1,4% pentru S&P 500, respectiv 2,3% pentru piaţa Nasdaq.
Indicele Nasdaq Composite a înregistrat cea mai abruptă creştere din acest an, datorită aprecierii puternice a acţiunilor Apple.
Titlurile companiei americane s-au apreciat miercuri cu 8,9%, alimentând un avans de 3,2% al indicelui sectorului IT.
Totodată, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA nu va ezita, la nevoie, să lanseze un nou program de lichiditate prin achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară, pentru a împinge în jos costul creditului şi a stimula economia.
Apple a generat miercuri 27% din creşterea înregistrată de indicele S&P 500, potrivit unui analist al Standard & Poor’s.