Bursele europene au deschis marţi în scădere

Bursele europene au deschis marţi în scădere, pe fondul temerilor legate de o posibilă "deraiere" a planului anticriză prezentat săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană din cauza obstacolelor din Spania sau Germania, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 11 sept. 2012, 08:18
Bursele europene au deschis marţi în scădere

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare.

Pieţele asiatice au scăzut marţi cu 0,3%, în timp ce tranzacţiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afişează o creştere cu 0,2%.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat luni că nu va permite Uniunii Europene sau Băncii Centrale Europene să decidă măsurile prin care Spania ar trebui să-şi reducă deficitul bugetar.

Preşedintele BCE Mario Draghi a prezentat joi la Frankfurt un plan anticriză care vizează reducerea costurilor de finanţare ale statelor din zona euro aflate în dificultate, precum Spania şi Italia, prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea de până la trei ani de pe piaţa secundară. Planul descris de bancă ar fi însă condiţionat de o solicitare oficială de ajutor extern din partea fiecărui stat, iar intervenţia propriu-zisă ar fi însoţită de stabilirea unor ţinte fiscale şi obiective de reformă similare cu cele cuprinse într-un acord de finanţare externă.

Premierul elen Antonis Samaras va merge marţi la Frankfurt pentru discuţii cu Mario Draghi, după ce misiunea inspectorilor instituţiilor financiare internaţionale la Atena a respins ca inadecvate o parte dintre măsurile suplimentare de austeritate propuse de guvernul elen în schimbul următoarei tranşe din ajutorul extern.

Miercuri, Curtea Constituţională Federală a Germaniei va decide dacă Mecanismul European de Stabilitate şi pactul fiscal al UE sunt compatibile cu constituţia germană. Astfel, judecătorii curţii supreme de la Karlsruhe ar putea bloca participarea Germaniei la principalele proiecte anticriză ale Uniunii Europene.

Investitorii aşteaptă, pentru joi, comentarii din partea Rezervei Federale a Statelor Unite privind politica monetară, după ce preşedintele instituţiei Ben Bernanke, a declarat la sfârşitul lunii august că banca centrală va lua măsurile necesare pentru stimularea creşterii economice, pe fondul îngrijorărilor privind rata şomajului.

Acţiunile producătorului britanic de bunuri de lux Burberry s-au prăbuşit cu 17% în debutul şedinţei, după ce compania a anunţat că profitul din anul fiscal curent va fi sub estimări.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...