Bursele europene au încheiat anul cu cea mai puternică creştere din 2009
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acțiuni europene a urcat cu 0,1% luni la Londra, într-o ședință bursieră scurtată, și afișează un câștig de 14% pe ansamblul acestui an, revenind cu aproape 20% de la minimul atins pe 4 iunie, în pofida crizei datoriilor de stat din zona euro și impasului politic de la Washington pe problema deficitului bugetar.
Creșterea burselor în a doua parte a anului se datorează în principal măsurilor agresive de lichiditate luate de Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a SUA, care au intervenit pe piață prin achiziții directe de obligațiuni.
„Bursele europene au avut un an foarte bun, deși discuțiile privind bugetul au mai redus entuziasmul spre sfârșitul anului. La început de 2013, piețele europene au două avantaje uriașe – evaluarea redusă și scăderea gradului de îngrijorare privind criza datoriilor de stat”, comentează un analist francez.
Negocierile din Congresul SUA privind măsurile de austeritate care vor intra automat în vigoare la începutul lui 2013 în lipsa unui acord politic vor fi reluate luni după ședința specială de duminică a Camerei Reprezentanților și Senatului. În lipsa unui compromis între cele două partide dominante, măsuri de austeritate cu un impact total de 600 miliarde de dolari vor intra în vigoare anul viitor în SUA, mulți economiști considerând că situația ar putea evolua într-o nouă rundă de recesiune pentru cea mai mare economie a lumii.
Un indice al industriei manufacturiere din China a afilșat luni cea mai puternică creștere din ultimele 19 luni, acordând un motiv de optimism piețelor la final de an.
Cei mai performanți indici bursieri europeni în 2012 au fost ASE Index (Atena) și DAX (Frankfurt), cu creșteri de 33%, respectiv 29%. Cea mai slabă performanță a fost înregistrată pe bursa de la Madrid, unde indicele IBEX 35 a pierdut 4,7%. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a câștigat 5,8% în acest an, iar la Paris CAC 40 a urcat cu 15%.
Cea mai performantă companie în acest an a fost Sky Deutschland, acțiunile operatorului german de TV cu plată controlat de News Corp urcând de aproape trei ori. La polul opus, titlurile băncii spaniole Bankia au pierdut 89% din valoare.
Industria auto a înregistrat o creștere de 36%, cel mai performant sector din componența indicelui Stoxx 600, în timp ce sectorul telecom a afișat cea mai mare pierdere, de 11%.
Nouă dintre cele 18 burse vest-europene, inclusiv cele din Germania și Elveția, au fost închise luni. Bursa de la Londra a pierdut 0,5% în ultima zi a anului, iar cea de la Paris a avansat cu 0,6%.