Bursele europene au închis în scădere
Cotaţiile companiilor active în sectoarele alimente şi băuturi au pus cea mai mare presiune pe indicele Stoxx Europe 600, atât Unilever cât şi Anheuser-Busch InBev pierzând fiecare peste1,5%.
Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,2%. Indicatorul a înregistrat săptămâna trecută cea mai mare creştere începând din iunie, în contextul măsurilor anunţate de Banca Centrală Europenă.
„Ultimele date comerciale pentru august (din China, n.r.) au arătat o scădere surprinzătoare a importurilor, sugerând că cererea internă rămâne slabă. Chiar dacă inflaţia este redusă, persistă o anumită incertitudine referitor la cât de departe este dispusă să meargă conducerea Chinei în stimularea consumului”, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets din Londra.
Livrările către China au înregistrat o scădere de 2,6% în august, faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În iulie, importurile au avansat cu 4,7%. Producţia industrială a celei de-a doua mari economii a lumii a avut în august cel mai redus avans din ultimii trei ani. Creşterea s-a situ, at la 8,9% faţă de 9,2% în iulie.
Premierul elen, Antonis Samaras, se întâlneşte, luni, cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, Banca Centrală Europeană, FMI şi Comisia Europeană. Samaras nu a obţinut acordul membrilor coaliţiei de guvernare pentru măsurile de austeritate cerute de creditori.
Indicii burselor naţionale au scăzut pe 13 din cele 18 pieţe din Europa de Vest. Indicele FTSE 100 al Marii Britanii şi DAX al bursei germane au scăzut cu 0,1%, iar CAC 40 a pierdut 0,4%.