Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,5% şi afişează un câştig de 1,2% în aprilie. După cea de-a 11-a lună consecutiv de creştere, indicele de referinţă al burselor din Europa de Vest înregistrează cel mai îndelungat trend ascendent din 1997.
Noul premier italian Enrico Letta a prezentat luni Parlamentului programul de guvernare, orientat spre stimularea investiţiilor în economie şi a angajărilor, înclinaţie aplaudată de pieţe. Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a urcat luni cu 2,2%, iar costurile de finanţare ale Italiei au scăzut la minimul ultimilor 2 ani şi jumătate.
Printre măsurile din program se numără scăderea taxelor aplicate angajaţilor şi tinerilor, precum şi încetarea colectării unui impozit controversat pe proprietate introdus în 2011 în cadrul planului de austeritate adoptat de fostul premier Mario Monti.
Letta a anunţat luni că va vizita în următoarele zile Berlinul, Bruxelles şi Parisul pentru a-i asigura pe partenerii din zona euro că guvernul de la Roma va respecta ţintele convenite privind deficitul bugetar şi reducerea datoriei de stat.
Principalii indici bursieri din Europa de Vest au avansat pe 15 din cele 18 pieţe.
La Londra, FTSE 100 a închis în urcare cu 0,5%, în timp ce CAC 40 – Paris a avansat cu 1,4%, iar DAX – Frankfurt a câştigat 0,7%.
Creşterile de peste zi s-au accentuat în a doua parte a şedinţei, după ce un raport al Departamentului Comerţului din SUA a indicat creşetrea peste estimări a vânzărilor de locuinţe din SUA.
Totodată, analiştii financiari anticipează că Banca Centrală Europeană va reduce rata dobânzii de politică moentară la un nou minim în şedinţa de joi a Boardului.
Economiştii au aşteptări pozitive şi în ceea ce priveşte şedinţele de politică monetară de la Banca Angliei şi Rezerva Federală a SUA, anticipând reconfirmarea angajamentului faţă de programele de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni.