Bursele europene au închis vineri în urcare, după raportul privind şomajul din SUA
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a avansat cu 17% din 4 iunie, când a atins minimul acestui an, datorită programului anticriză anunţat de Banca Centrală Europeană şi noii runde de relaxare cantitativă lansată de Rezerva Federală a SUA.
Rata şomajului din SUA a scăzut în septembrie de la 8,1% la 7,8%, în timp ce analiştii anticipau creşterea indicatorului la 8,2%.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reiterat joi într-o conferinţă de presă că instituţia nu va interveni pe piaţa obligaţiunilor de stat înainte ca guvernele aflate în dificultate, precum cel al Spaniei, să solicite ajutor extern şi să accepte condiţiile fiscale şi economice ataşate finanţării.
El a respins totodată posibiltiatea ca BCE să accepte pierderi în cazul unei noi restructurări a datoriilor Greciei şi a căutat să tempereze speculaţiile privind o nouă scădere a dobânzii de politică monetară.
Premierii Italiei, Spaniei şi Franţei se întâlnesc vineri la Malta pentru o reuniune a liderilor din zona Mării Mediterane.
Cancelarul gemran Angela Merkel va merge marţi la Atena pentru o întâlnire cu premierul elen Antonis Samaras, prima vizită a liderului german în Grecia de la începutul crizei datoriilor de stat, la finele lui 2009.
Indicii bursieri au închis vineri în urcare pe toate marile pieţe din Europa de Vest. La Londra, FTSE 100 a avansat cu 0,7%, în timp ce DAX – Frankfurt a crescut cu 1,3%, iar CAC 40 – Paris a câştigat 1,6%.
La Atena, titlurile National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias au fost suspendate de la tranzacţionare după ce au crescut cu 4%, respectiv 7,3% după apariţia unor informaţii pe surse că cele două bănci ar putea fuziona.