Cel mai bun început de an din 1998 încoace la burse. Indicii de la Bucureşti cresc cu peste 2,5%
Cel mai sensibil indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor preşurilor acţiunilor Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), creştea cu 2,53% la ora 16.30.
Indicele energetic BET NG creştea celmai mult, cu 4,2%, cu puţine minute înaintea închiderii BVB. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP, creştea cu 2,96%. Indicele compozit BET C, al tuturor acţiunilor cu excepţia SIF-urilor, câştiga peste 3%, iar indicele BET, care este considerat oficial reprezentativ, creştea cu 3,33%. BET este al celor mai importante 10 acţiuni.
Cei mai urmăriţi indici bursieri din Europa, CAC 40 al bursei pariziene şi DAX al celei din Frankfurt creşteau cu peste 1,7%, respectiv cu peste 1,2%. Valoarea tranzacţiilor (lichiditatea) era suficient de mare pentru a considera creşterile eliogibile de ase înscrie într-o tendinţă ascendentă mmai durabilă decât pentru o zi. Cel puţin, pentru Bucureşti 12 milioane de euro nu este o cifrpă prea des întâlnită.
Creşterile de la BVB sunt încurajate de condiţiile favorabile externe, dar se bizuie mai ales pe două argumente autohtone.
Mai întâi, acţiunile SIF-urilor se află „în plin raliu“, potrivit jargonului brokerilor, pentru că se aşteaptă dividende mari de la ele, din banii luaţi pe vânzarea pachetelor pe care le-au deţinut la BCR.
În plus, investitorii se află în plină campanie de acumulare de acţiuni SIF, ca urmare a intrării în vigoare a legii care creşte pragul maxim de deţinere de la 1 la 5%.
Pe de altă parte, se aşteaptă ca noua conducere a BVB să fructifice mai bine potenţialul de dezvoltare a pieţei româneşti, inclusiv prin oferirea celor mai bune condiţii de listare a marilor companii energetice de stat şi nu numai a acestora.
Noul consiliu de adminitraţie al BVB urmează să se întâlnească săptămâna viitoare. De la această întâlnire se aşteaptă poate chiar desemnarea noului director general al Bursei din Bucureşti, cu toate că majoritatea administratorilor acesteia par să fie de acord că „există probleme mai importante decât alegerea unui nou director“, făcând aluzie tocmai la oferta publică de acţiuni Hidroelectrica.
Ce spune Europa
Pieţele sunt pe cale să aibă cel mai bun început de an din 1998 încoace, pe fondul modului favorabil în care majoritatea ţărilor Uniunii Europene susţin tratatul fiscal, potrivit Bloomberg.
„Pieţele sunt într-o stare de spirit mai favorabilă riscului şi ar putea continua să crească, doar dacă evenimente, cum ar fi summit-ul de ieri, nu evidenţiază noi riscuri. Liderii europeni vor fi învăţat cum să abordeze problemele, adică nu cu capul în nisip în speranţa vor dipărea”, a comentat Alexander Kraemer, analist la Commerzbank în Frankfurt, citat de Bloomberg.
Pe de altă parte, pe piaţă creşte speranţa, incurajată de premierul grec şi „confirmată“ de alte surse, că Grecia va încheia cu succes, săptămâna aceasta, negocierile cu creditorii săi. Ştergerea unei părţi din datorii şi amânarea altora ar urma să ferească Grecia de declararea incapacităţii de plată, cu consecinţe dezastruoase pentru ea însăşi pentru mulţi ani şi altele, foarte periculoase pentru întreaga Europă.
Evitarea falimentului de către Grecia îndepărtează pericolul de Portugalia, care este următoarea ţintă a speculatorilor.
Totodată, „diverşi factori de risc, cum ar fi posibilitatea de restructurare a datoriei portugheze, sunt trecuţi în rezervă, în speranţa că mai multe bănci centrale importante vor injecta lichiditate pe pieţe”, a declarat Sebastien Galy, de la Societe Generale, citat de Reuters.
Şi piaţa americană ar putea deschide în creştere, căci „se pare ca tendinţa este de a tranzacţiona în creştere, în absenţa unor veşti proaste din Europa „, a adăugat Bill O’Neill, director de investitii de la Merrill Lynch Wealth Management.
Totuşi, grijile nu au fost lăsate să dispară de datele macroeconomice ale Zonei Euro, unde şomajul a atins un nivel record în luna ianuarie.