Bursele europene scad puternic, trase în jos de alegerile din Franţa şi criza guvernului olandez
Pieţele europene au început tranzacţiile în scădere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odată cu acumularea ştirilor negative.
La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era în scădere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.
Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este în declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.
„Instabilitatea politică din Europa apasă piaţa, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franţa şi criza guvernamentală din Olanda, care a luat bursele prin surprindere şi a creat un element suplimentar de nesiguranţă”, a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.
Pe piaţa obligaţiunilor, randamentele sunt în creştere.
La ora 12:00 GMT, randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani era în creştere de la 5,937% la închiderea de vineri la 5,958%, cel al obligaţiunilor Italiei la 5,708% (de la 5,651%), iar cel al obligaţiunilor olandeze la 2,385% (de la 2,314%).
În schimb, randamentul obligaţiunilor Franţei a coborât uşor, de la 3,09% la deschidere la 3,057%.
Într-un context deja fragilizat de temerile legate de capacitatea ţărilor europene de reducere a deficitelor publice, victoria socialistului Francois Hollande în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, care a fost peste aşteptările pieţelor, a afectat optimismul investitorilor.
„Scrutinul francez a amplificat neîncrederea în zona euro, care apasă pieţele”, a observat Renaud Murail, manager de fonduri la Barclays Bourse.
În perspectiva celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, de pe 6 mai, în care se vor confrunta Hollande şi Nicolas Sarkozy, pieţele se întreabă care ar fi consecinţele unei eventuale victorii a socialistului care conduce şi sondaje şi care va fi influenţa scorului istoric, de circa 20%, obţinut de reprezentanta Frontului Naţional, Marine Le Pen.
„Există mari incertitudini în privinţa turului al doilea, a politicii care va urma, raporturile cu Germania şi eventuala renegociere a tratatului european”, a adăugat Murail.
Victoria lui Holland îl va priva pe cancelarul german Angela Merkel de principalul său partener, Nicolas Sarkozy, în gestionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit mai multor analişti.
Bursele sunt influenţate negativ şi de criza din Olanda. Premierul olandez Mark Rutte a anunţat că va prezenta luni reginei demisia guvernului de centru-dreapta, după eşecul negocierilor de duminică referitoare la reducerea deficitului bugetar.
Temerile din piaţă sunt amplificate totodată de indicatori economici publicaţi luni, precum evoluţia negativă din industria prelucrătoare din China şi zona euro, în aprilie.