Bursele lumii scad. Problemele băncii portugheze Espirito Santo reaprind neîncrederea în viitor

Economica.net
10 07. 2014
burse_europa_41553300_35159000

La bursa de la Lisabona, titlurile Banco Espirito Santo au fost suspendate de la tranzacţionare, după ce au scăzut cu 17%, în urma informaţiilor din presă referitoare la anumite practici financiare din această instituţie.

Ca rezultat, indicele bursei de la Lisabona a scăzut cu peste 4%, indicele IBEX al bursei de la Madrid cu 2,7%, în timp ce indicele Cac 40 al bursei de la Paris şi indicele Dax al bursei de la Frankfurt înregistrau fiecare un declin de 1,8%.

Bursa de pe Wall Street a deschis joi în scădere, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,31%, ajungând valoarea de 16.932,73 puncte, în scădere cu 52,88 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 0,8%, ajungând la valoarea de 1.957,12 puncte, în scădere cu 15,71 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 1,5%, ajungând la valoarea de 4.352,55 puncte, în scădere cu 66,48 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Banca Centrală a Portugaliei a cerut o verificare a conturilor Espirito Santo, care a relevat ‘serioase nereguli contabile’.

‘Situaţia de la Espirito Santo a fiert la foc mic o anumită perioadă, dar acum a dat în clocot şi, evident, are consecinţe negative asupra Portugaliei, care tocmai a ieşit din programul de asistenţă financiară’, a declarat Nicholas Spiro, şeful companiei Spiro.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au scăzut în aprilie la 3,58%, cel mai redus nivel din ultimii opt ani, dar, joi, ele au urcat la 4%, din cauza temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo.

În mai, Portugalia a anunţat că va ieşi din programul de asistenţă financiară fără a cere o linie de credit preventivă. Guvernul Portugaliei a solicitat, în aprilie 2011, asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro de la UE, BCE şi FMI.

În plus, Portugalia a revenit în aprilie pe pieţele de obligaţiuni pentru prima dată după trei ani de absenţă, randamentul cerut de investitori pentru obligaţiunile pe zece ani atingând un minim record.