„Partenerul nostru, Astaldi, a sugerat să facem acest eveniment. Acest tip de eveniment este în premieră în România şi am dorit ca cetăţenii care au fost atât de mult şi atât de greu afectaţi de trafic şi de lucrări să poată vedea că se avansează. Să ştiţi că nu era acelaşi ritm în iulie. În iulie nu am crezut că am fi putut să vedem ce vedem astăzi. S-au mobilizat foarte mult toţi – şi Metrorexul şi Astaldi – şi sunt impresionat de ritmul accelerat cu care lucrează şi vă confirm data de finalizare pe care am agreat-o: semestrul 2 al anului viitor, deci pe undeva în noiembrie probabil a anului viitor. Este vorba despre întreaga magistrală. Staţiile acestea (Orizont, Favorit şi Drumul Taberei 34 – n. r.) vor fi gata undeva în primăvară. Chiar a venit ideea acum, pe care o s-o preluăm: o să mai organizăm o dată Ziua Porţilor Deschise pentru alte staţii şi pentru staţiile acestea când vor fi total finalizate. Deci, metroul progresează bine şi avem planificat ca pe 20 decembrie să inaugurăm Magistrala 4 de metrou”, a spus Buşe.
Ministrul a remarcat că staţiile de metrou pe care le-a vizitat sunt ultramoderne, cu numeroase scări rulante şi lifturi. De asemenea, acestea sunt prevăzute cu spaţii sanitare, dar şi de tip „Mama şi copilul”.
„Mă bucur să văd că sunt staţii de metrou ultramoderne, care prevăd numeroase scări rulante, 8-10 scări rulante; este un număr mare – dacă aţi fost şi aţi văzut în lume – lifturi multe şi mă bucur foarte mult că, faţă de ceea ce am văzut la alte staţii, aici sunt prevăzute spaţii sanitare – un lucru excelent -, dar şi pentru persoane cu dizabilităţi. Sunt acele marcaje pentru persoane cu dizabilităţi care deja devin standard în toate staţiile”, a adăugat şeful de la Transporturi.
La rândul său, directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a precizat că, la început, pe această secţiune vor circula trenuri Bombardier achiziţionate în perioada 2002 – 2008, care vor fi echipate corespunzător, astfel încât instalaţiile din trenuri să fie compatibile cu instalaţiile de automatizare din calea de rulare, urmând ca aceste echipamente să fie mutate pe trenurile noi, după cumpărarea lor. Dotarea garniturilor de metrou cu aceste echipamente moderne va costa în jur de 10-15 milioane de euro, poate chiar mai mult.
„Anul viitor, când se va deschide această secţiune de metrou, Eroilor – Drumul Taberei – se va pune în funcţiune în semestrul 2 al anului 2017 – vor funcţiona la început trenuri pe care noi le avem în parcul nostru inventar, trenuri Bombardier, care vor fi echipate corespunzător, aşa încât instalaţiile din trenuri să fie compatibile cu instalaţiile de automatizare din calea de rulare, urmând ca aceste echipamente să fie mutate pe noile trenuri, odată cu finalizarea achiziţiei. Trenurile sunt achiziţionate în perioada 2002 – 2008. Deci, nu sunt foarte vechi. Dotarea lor cu echipamentele acestea moderne este în jur de câteva milioane de euro, 10-15 milioane de euro, poate mai mult. Încă nu s-a declanşat licitaţia. Suntem în plin proces”, a explicat Marin Aldea.
În plus, şeful Metrorex a precizat că în acest moment, pe Magistrala 5 nu sunt prevăzute prin proiect spaţii comerciale şi nici la Magistrala 4.
În ceea ce priveşte sistemul de semaforizare, directorul Metrorex a subliniat că urmează să se declanşeze procedura de achiziţie.
„Sistemul de automatizare a traficului – la asta lucrăm acum. Urmează să declanşăm procedura de achiziţie. Va fi gata parţial la jumătatea anului viitor. Sunt măsuri care pot fi luate astfel încât trenurile de metrou să poată funcţiona”, a dat el asigurări.
Aldea a făcut referire şi la staţia Eroilor, unde cele două TBM-uri „sunt pe poziţie” şi vor începe să sape în luna februarie 2017.
„La staţia Eroilor se lucrează acum la radierul staţiei staţiei, la radierul staţiei de pompare, la consolidări, pentru că TBM-urile sunt pe poziţie, urmând ca în luna februarie să înceapă să sape pe sub staţia Eroilor 1 şi pe sub râul Dâmboviţa. S-au realizat lucrări de consolidare, nu mai sunt probleme, a fost remediată în totalitate situaţia de acolo”, a subliniat el.
În context, ministrul Sorin Buşe a confirmat că pe data de 15 decembrie se va redeschide traficul rutier în zonă.
„Confirm că în 15 decembrie vom redeschide traficul”, a spus acesta.
Cât priveşte finanţarea şi plăţile pentru constructori, oficialul de la Transporturi a dat asigurări că nu sunt probleme.
„Finanţarea este asigurată. Cu plăţile care sunt foarte clare nu suntem în urmă. Mai sunt aşa cum ştiţi în orice şantier, la metrou inclusiv, anumite facturi care trebuie clarificate şi văzut între ceea ce reclamă partenerul nostru şi ceea ce considerăm noi că este rezonabil şi acestea sunt în discuţie la Metrorex. Relaţia cu Astaldi este foarte bună. Este una dintre relaţiile noastre de succes, apropo de relaţia cu marii constructori şi cu partenerii”, a precizat Buşe.
Potrivit reprezentanţilor Astaldi, la staţia Orizont, structura este gata în proporţie de 97-98%, iar finisajele jur de 60-65%.
„Estimarea pentru staţia Orizont este ca la sfârşitul lui februarie să fie gata”, au spus aceştia.
Proiectul „Linia de metrou Magistrala 5: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă) inclusiv Valea Ialomiţei” se încadrează în Programul Operaţional Sectorial – Transport, Axa prioritară 2 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport şi în Domeniul major de intervenţie 2 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare naţionale şi a serviciilor pentru călători.
Primul tronson al Magistralei 5 de metrou va avea o lungime de 6,871 kilometri şi va avea un depou şi zece staţii: Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei, Valea Argeşului şi Râul Doamnei.
Proiectul prevede ca, până în anul 2017, să fie pusă în funcţiune Secţiunea 1, cuprinsă între Râul Doamnei şi Eroilor, până în 2023 Secţiunea 2 (Eroilor – Piaţa Iancului), iar până în 2028 Secţiunea 3 (Piaţa Iancului – Pantelimon).
Valoarea lucrărilor pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă) este estimată la circa 3,12 miliarde de lei cu TVA.