Business din mediere după avocatură şi insolvenţă: 27.300 euro în primele 4 luni ale anului

Economica.net
05 05. 2015
nicoleta_munteanu_mediator_97510000

Desi a fost institutionalizata acum 9 ani prin Legea nr. 192/2006, medierea a intrat in atentia publica abia in 2014 cand procedura prealabila privind avantajele medierii a devenit obligatorie. Desi aceasta obligativitate este temporar suspendata, business-ul de mediere a intrat pe un trend ascendent, devenind pentru multi mediatori un business de sine statator.

“Datorita activitatii intense in domeniul spetelor comerciale si a insolventelor, am putut finaliza prin acorduri de mediere litigii care, daca ar fi ajuns in instanta, ar fi generat costuri cu aproximativ 80% mai mari si un orizont de solutionare de aprox 2 ani. Clientii care au acceptat sa se medieze, au ajuns la un rezultat reciproc acceptat dupa aprox 2-3 sedinte de mediere. Deocamdata activam pe o piata mica care are insa un potential de crestere la o valoare de aprox 2,5 mil Euro la nivelul Bucurestiului si aprox 7 mil Euro la nivel national.” a declarat Nicoleta Munteanu.

Considerata a fi o alternativa mai rapida si mai ieftina la solutionarea unui litigiu in fata instantelor, activitatea de mediere este pe un trend ascendent. Daca in 2010 erau 258 de medieri la nivel national, in 2013 si 2014 au fost aproximativ 1.800 in fiecare an (inclusiv pe spete penale). In prezent sunt aprox 8.500 de mediatori la nivel national dintre care 1.500 doar in Bucuresti.

“Din pacate, in lipsa unei informari publice cu privire la avantajele medierii, persoana denumita juridic ‘reclamant’ introduce direct actiune in instanta fara a incerca in prealabil sa se medieze desi statisticile arata ca medierea are o rata de succes de 75%. Aceasta inseamna ca 3 din 4 persoane care apeleaza la mediatori isi rezolva disputele pe aceasta cale, preintampinand actiuni in instanta mult mai costisitoare. O pondere mare in activitatea de mediere a fost una de preintampinare a actiunilor de insolventa, insa medierea se poate realiza in toate conflictele sociale: de la cele de familie pana la cele de dreptul muncii, cazuri de malpraxis sau solutionarea problemelor colective dintre banci si clienti.” a continuat Nicoleta Munteanu.

Nicoleta Munteanu este jurist cu o experienta de peste 13 ani in domeniul avocaturii comerciale, al insolventei si de curand, al medierii. Avocat partener la Borza si Asociatii (din anul 2006), co-fondator la EURO Insol, una dintre cele mai mari firme de insolventa din Romania, Nicoleta a dechis Biroul de Mediator in 2008 perfectionandu-se continuu in acest domeniu. In 2013 a absolvit programul international EMTPJ (European Mediation Training for Practitioners of Justice) la Bruxelles, specializandu-se in materie civila si comerciala. Din anul 2013 a devenit formator de mediere, participand la majoritatea evenimentelor internationale de profil si promovand medierea ca solutie moderna de justitie la nivel international. In anul 2009 Nicoleta Munteanu a infiintat Centrul International de Mediere, cu birouri la Bucuresti, Londra si Bruxelles, o asociatie profesionala internationala care promoveaza standardele internationale in exercitarea activitatii de mediator.