Business în pandemie. Cum s-au descurcat cei mai mari cinci exploatatori de teren arabil într-un an cu secetă extremă

Cu o excepție, primele cinci companii în funcție de suprafața arabilă pe care o exploatează și-au crescut anul trecut business-ul cu peste 15%. Marjele de profit sunt și ele de două cifre.
Alina Stanciu - lun, 21 iun. 2021, 22:34
Business în pandemie. Cum s-au descurcat cei mai mari cinci exploatatori de teren arabil într-un an cu secetă extremă

Cu secetă și Sars-Cov-2, 2020 a fost unul dintre cei mai slabi ani agricoli din istoria recentă a României. Producțiile la majoritatea culturilor au scăzut și cu peste 40%, exporturile au fost mai reduse, dar la prețuri mai bune. Chiar și în acest context nefavorabil, cifrele arată că pe suprafețe mari s-au putut obține rulaje mult superioare față de 2019, iar profitabilitatea companiilor a crescut.

Potrivit unei analize realizată de Economica, cu o excepție, companiile care exploatează primele cinci cele mai mari suprafețe de teren arabil au avut în 2020 afaceri în creștere față de 2019.

Astfel, Agricost SRL, compania controlată de Al Dahra Holding care exploatează cea mai mare suprafață arabilă din țară (57.720 de hectare de teren luat în arendă de la ADS), a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 410,8 milioane de lei, cu 7,6% mai mult decât în anul anterior. Compania este pe profit, acesta cifrându-se la 87,3 milioane de lei, adică 21,2% din cifra de afcaeri.

Intercereal SA, controlată de omul de afaceri Augustin Oancea prin societățile Tinmar Energy SA și Martin Oil Energy, potrivit Termene.ro, a adăugat anul trecut un plus de 9,4% la cifra de afaceri din 2019, ajungând la un rulaj net de 115,3 milioane de lei. Marja de profit raportată este de 16%.

Una dintre fostele entitățile juridice ale grupului Interagro deținut de Ioan Niculae, Intercereal S.A. a fost complet preluat de grupul Tinmar, cu activitate prin­cipală în comerţul cu energie, gaze şi produse petroliere, în 2020. Tot atunci, compania și-a consolidat poziția pe piața terenurilor arabile prin extinderea suprafeței pe care o deține în arendă de la stat cu 1.800 de hectare. Din datele Agenției Domeniilor Statului, în 2020 compania exploata peste 12.350 de hectare de teren luat în arendă de la stat, față de 10.550 de hectare în 2019. Valoarea arendei plătite anul trecut a fost echivalentul a 4.202 tone de cereale.

JD Agro Cocora, deținută de danezii de la Jantzen Development, este singura companie din top cinci care a făcut mai puțini bani anul trecutv decât în 2019. Producătorul care face agricultură pe aproximativ 14.700 de hectare a raportat pentru 2020 un business de 55,4 milioane de lei, cu 18,7% sub nivelul lui 2019. Mai mult, compania a intrat pe pierdere ( minus 37,6 milioane de lei) față de un profit net de 5 milioane cu un an în urmă.

A patra companie după suprafața exploatată conform datelor APIA în funcție de suprafețele declarate de fermieri în 2021, în cererea unică de plată a subvenției pe suprafață (SAPS), este Emiliana West Rom. Compania deținută de cetățeanul italian Martini Luciano nu figurează cu raportările financiare pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Societatea, care exploatează în jur de 12.000 de hectare, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 57,6 milioane de lei și un profit net de 6,3 milioane de lei.

A doua societate cu capital 100% autohton, Agro Nevada Tim, deținută de fermierul Mateiu Corvin Petru, a avut în 2020 o cifră de afaceri netă de 55 de milioane de lei, cu 14,1% mai mare față de 2019, iar profitul net a fost de 13,3% din cifra de afaceri. Potrivit propriilor declarații, Mateiu Corvin Petru cultivă prin cele două firme ale sale, Agro Nevada Tim și Agroindustriala Voitim, o suprafață totală de aproximativ 14.500 de hectare, din care 3.000 în proprietate, iar restul arendat de la diverse persoane fizice sau juridice.

Agroindustriala Voitim a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 12,2 milioane de lei și un profit net de 2 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama şi a ameninţat că va cere restituirea sa dacă nu vor fi respectate......
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află ...
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...