Business-urile afectate de insolvenţă în 2016 sunt cu 200% mai mari comparativ cu cele din 2015 – analiză

Business-urile afectate de insolvenţă în primele luni ale anului 2016 sunt cu 200% mai mari decât cele afectate în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de CITR.
Economica.net - J, 16 iun. 2016, 11:41
Business-urile afectate de insolvenţă în 2016 sunt cu 200% mai mari comparativ cu cele din 2015 - analiză

Agricultura şi creşterea animalelor, industria (producţia) şi imobiliarele sunt principalele domenii de activitate afectate de insolvenţă în prima jumătate a anului 2016, conform analizei realizate de CITR pe companiile de impact în economie (companii cu active imobilizate mai mari de un milion de euro).

În aceeaşi perioadă a anului 2015 principalele domenii afectate erau serviciile, construcţiile şi comerţul.

Începutul de an a fost marcat de intrarea în insolvenţă a unor companii sau grupuri mari, cum ar fi Grupul Interagro, STG Steel, Prospecţiuni SA, Sity International, CET Govora, care, prin dimensiunea lor, atrag atenţia asupra domeniilor de activitate în care operează.

Analiza CITR ia în calcul companiile cu impact în economie care au intrat în insolvenţă sau aveau o cerere de insolvenţă depusă la finalul lunii mai 2016.

În primele cinci luni ale acestui an, numărul companiilor cu impact în economie ce au intrat în insolvenţă a scăzut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, dimensiunile business-urilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%.

Potrivit analizei CITR, în perioada ianuarie-mai 2016 au intrat în insolvenţă 95 de companii cu active imobilizate peste un milion de euro, faţă de 104 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Alte 133 de companii cu active imobilizate de peste un milion de euro au în prezent cereri de insolvenţă depuse.

Cele 95 de companii în insolvenţă, însă, au împreună cu 3.000 mai mulţi angajaţi decât companiile de impact intrate în insolvenţă în prima parte a anului 2015 (12.165 angajaţi în 2016) şi o cifră de afaceri cumulată cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adaugă companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise încă, ce însumează o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde euro şi aproximativ 23.000 de angajaţi.

‘În momentul de faţă credem că este important să tragem un semnal de alarmă companiilor mari, dar şi tuturor acelora care se uită la numărul în scădere, statistic, al procedurilor de insolvenţă, dar nu şi la adevărata dimensiune a fenomenului dată de impact. Fiecare business sau domeniu de activitate are propriile sale particularităţi. Desigur, însă, că impactul pe care îl poate avea într-un domeniu de activitate intrarea în insolvenţă a unor companii mari nu ar trebui să fie neglijat’, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, managing partner CITR.

Dintre companiile de impact care au o cerere de insolvenţă depusă, 32% (după cifra de afaceri) sunt din comerţ, 23% din servicii şi 22% din construcţii. De asemenea, o împărţire pe regiuni în funcţie de cifra de afaceri a acestor companii, arată că cele mai mari companii ce par afectate de insolvenţă provin din Bucureşti (peste 550 milioane de euro este cifra de afaceri însumată a companiilor din acest judeţ ce au cereri de insolvenţă depuse), Ilfov (peste 340 milioane de euro cifra de afaceri cumulată), Constanţa (340 milioane de euro) şi Sibiu (301 milioane de euro).

CITR a gestionat procedura insolvenţei a peste 800 de societăţi comerciale şi este reprezentată la nivel naţional

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de energie electrică, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de ...
Situaţia actuală în materie de producţie de energie electrică în România este echilibrată, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă......
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
Asocierea turco-română OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) - STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – INFRAVIS S.R.L. (Turcia ...
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni occidentale pentru sprijinul acordat statului rus
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni ...
Biroul procurorului general al Rusiei a demarat o acţiune în justiţie prin care încearcă să naţionalizeze activele ...
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Piaţa berii se poate contracta cu până la 10% în acest an, în condiţiile în care se află deja la minimumul ultimilor ...