Buşoi: Pentru prima dată nu avem liste de aşteptare la oncologie. 7.531 de pacienţi primesc tratament

Peste 7.500 de pacienţi primesc gratuit tratament oncologic aprobat de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS), iar în septembrie, pentru prima dată, lista de aşteptare pentru medicaţia de specialitate a fost redusă la zero, a anunţat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 11:43
Buşoi: Pentru prima dată nu avem liste de aşteptare la oncologie. 7.531 de pacienţi primesc tratament

„În luna septembrie 2013 nu mai există dosare în aşteptare pentru tratamentul afecţiunilor oncologice cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Comisia întrunită la CNAS în luna septembrie a acestui an pentru analiza şi aprobarea dosarelor pentru pacienţii cu afecţiunui oncologice care necesită tratament cu molecule scumpe, a aprobat 1.661 noi iniţieri de tratament. Totalul dosarelor depuse a fost de 1.699, dintre care 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare. Astfel, numărul pacienţilor aflaţi în tratament cu aprobarea CNAS a ajuns la 7.531”, a explicat preşedintele CNAS într-o conferinţă de presă.

El a prezentat evoluţia anunală a numărului de pacienţi care primesc tratamente oncologice scumpe cu aporbarea CNAS, începând cu 2008, şi totodată a listei de aşteptare. Astfel, în 2008 erau în tratament 3.124 pacienţi, iar 229 erau pe lista de aşteptare, în 2009 erau 3.488 de pacineţi în tratament, iar 1.147 erau pe lista de aşteptare, în 2010 erau 3.408 de pacienţi în tratament, iar 3.259, pe lista de aşteptare, în 2011 erau 3.522 de pacienţi în tratament şi 2.487 în aşteptare, în 2012 erau 5.375 de pacienţi în tratment, iar 1.292 în aşteptare. În 2013, la începutul lunii septembrie, erau trataţi 6.500 de pacienţi, iar 1.704 dosare erau în aşteptare.

„După analiza făcută recent, iată că pentru acest moment al lunii putem vorbi de o listă de aşteptare goală”, a mai spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a mai spus că, la nivelul instituţiei, este constituită o comisie pentru implementarea Programului Naţional de Oncologie şi pentru monitorizarea activă a terapiilor specifice. Această comisie se întruneşte lunar şi funcţionează conform regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiilor de experţi ale CNAS. Preşedintele Comisiei de Hematologie şi Oncologie este conferenţiar doctor Lucia Stănculeanu, iar coordonatorul Programului de Oncologie este medicul Dan Jinga.

De asemenea, el a explicat care sunt tipurile de tratament pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice: cele care nu necesită aprobare şi se eliberează din spital, cu 36 de medicamente, în general medicamente generice, cele cu aprobarea caselor judeţene, fiind vorba despre trei molecule, şi cele cu aprobarea CNAS, cu 14 molecule. Însă unul din aceste medicamente, Alemtuzumabumab, nu a mai fost solicitat din 2012 de medicii curanţi, astfel că lista s-a redus la 13 molecule, a explicat preşedintele CNAS.

În prezent, 100.000 de persoane primesc tratament oncologic rambursat de către CNAS, iar, din totalul acestora, 7.531 au recomnadare de la medicul curant pentru tratamentele care necesită aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Coordonatorul Programului de Oncologie, Dan Jinga, a explicat că, în fiecare lună, la comisie sunt trimise dosare noi de iniţiere în tratament, iar fiecare dosar este analizat riguros. „Dacă avem nelămuri asupra dosarului luăm legărura cu medicul curant cel care prescrie tratamentul. Nu respingem fără să cercetăm motivele pentru care s-a cerut acel tratament. De regulă sunt respinse doar dosare incomplete”, a mai spus Jinga.

Preşedintele CNAS a mai arătat în conferinţă că bgetul instituţiei a crescut de la 940,5 milioane de lei, în 2011, la 1,031 miliarde de lei în 2012 şi la 1,061 miliarde de lei în 2013. Buşoi a estimat că bugetul pe 2014 va fi negociat astfel încât să fie cel puţin egal cu cel din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...