Busuioc, Curtea de Conturi: Infrastructura critică naţională, pusă la grea încercare de pandemia Covid-19
„Datorită faptului că nevoile sunt aceleaşi, infrastructura critică este aproximativ aceeaşi în fiecare stat, cu mici variaţii, datorate nivelului de dezvoltare. Din nefericire, în ultimii ani, infrastructura critică naţională pe anumite sectoare a fost pusă la grea încercare de pandemia Covid-19, în special în sectorul sănătăţii publice, iar în prezent conflictul din Ucraina, pe sectorul de transport, şi în curând, în opinia noastră, posibil în sectorul agricol şi energetic. Pactul european de reformă trebuie să dea roade. Modernizăm activitatea de audit şi ne concentrăm resursele pe ceea ce este important în acest moment pentru cetăţeni. În activităţile contemporane intersecţia spaţiului cibernetic şi spaţiul realităţii este inevitabilă, iar dependenţa este reciprocă. Experienţa ultimilor ani ne arată că suntem într-o situaţie dificilă. Am observat o lipsă cronică de personal în lumea digitală. Dacă adăugăm implementarea defectuoasă a unor reguli unitare de securitatea cibernetică, lipsa interconectării şi interoperabilităţii sistemelor informative, lipsa unui standard naţional de securitate, avem o imagine destul de sumbră (…) Probabil, cel mai important obiectiv pe care putem să-l propunem cu toţii, cei care lucrăm în administraţie, este recâştigarea încrederii în oameni”, a afirmat Busuioc.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI – Bucureşti) organizează, în perioada 14 – 16 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale „Critical Infrastructure Protection Forum” (CIP Forum V 2022″, la iniţiativa IF Idea Factory Think Tank, sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaţilor, cu sprijinul comisiilor parlamentare şi a ministerelor cu atribuţii în domeniu, din România.
ICI Bucureşti face parte din proiectul European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), acţionând ca un Centru Naţional de Competenţă.