ButanGas, judecată în cazul exploziei unei case din Hârlău la care ar fi făcut lucrări defectuoase
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău acuză SC ButanGas SA de vătămare corporală din culpă.
Potrivit rechizitoriului, compania, prin intermediul firmei colaboratoare SC Kristal Therm, în prezent radiată, a executat o lucrare de construcţie şi punere în funcţiune, la locuinţa unei persoane, a unei instalaţii GPL alimentate de la un rezervor proprietatea ButanGas.
Procurorii susţin că lucrarea a fost efectuată fără „a verifica respectarea cu stricteţe a normativelor în vigoare, atât în faza de proiectare și execuţie, cât şi în faza punerii în funcţiune a instalaţiei”.
„Prin efectuarea defectuoasă şi verificarea superficială a lucrării, fără respectarea standardelor prevăzute de normativul I 31-99, cât şi a unui întreg şir de nereguli produse în toate etapele execuţiei lucrării, s-a produs defectarea regulatorului de medie presiune, având ca efect creşterea presiunii de la instalaţia de GPL și până la consumatorii din imobil, fapt pentru care s-a fisurat un furtun flexibil ce alimenta aragazul, având loc o explozie în interiorul locuinţei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.
În urma exploziei produse în toamna lui 2009, imobilul a fost distrus în proporţie de aproximativ 70% , iar partea vătămată a suferit arsuri de gradul III și IV pe 15% din suprafaţa corpului şi alte leziuni, având nevoie de 70-75 de zile de îngrijiri medicale.
Reprezentanţii Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău au precizat, pentru MEDIAFAX, că victima s-a constituit parte civilă în acest dosar şi cere ButanGas 50.000 de euro drept daune morale şi 10.000 de euro daune materiale.