Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,66%, într-o piaţă în care investitorii au continuat să plaseze ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, în special pe acţiunile Băncii Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, urmând linia burselor mature din Europa. După prima oră pieţele vest-europene au recuperat corecţiile de la deschidere şi revenit pentru scurt timp pe creştere uşoară. Mişcarea nu a fost urmată şi de bursa de la Bucureşti. Punctul minim al indicelui general al BVB, BET-C, a fost atins în jurul orei 16:00 şi la închidere.
„Piaţa a dat semne de oboseală încă de săptămâna trecută, după ce în şedinta de lunea trecută indicele BET închidea pe maximul anului, iar astăzi asistăm la o corecţie de mai mare amploare, venită pe fondul continuării marcărilor de profit, coroborată cu o subţiere a interesului la cumpărare. Este posibil ca şi mâine să asistăm la o continuare a corecţiilor cel puţin în prima jumătate a zilei, dar nu trebuie exclusă o revenire tehnică”, a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.
La închiderea pieţei principale, cele mai vizibile scăderi din piaţă erau înregistrate de acţiunile Băncii Transilvania (-6,17%), Fondul Proprietatea (-3,86%) şi OMV Petrom (-3%).
Titlurile băncii au coborât 1,065 la lei, iar acţiunile FP au scăzut la 0,56 lei. Corecţia titlurilor Băncii Transilvania a venit pe al rulaj de 1,01 milioane de lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 21,96 milioane lei.
„Corecţia înregistrată de acţiunile Băncii Transilvania reprezintă reversul medaliei la ceea ce am asistat săptămâna trecută, când acţiunile Băncii Transilvania au crescut susţinut, cu aproximativ 10%, în ciuda evoluţiei de ansamblu a pietei. Săptămâna trecută s-a încercat o recuperare a decalajului acestor acţiuni faţă de evoluţia pieţei, pe fondul unei speculării a programului de răscumpărare. Crescând volumele urcă şi nivelul pachetelor pe care BT îl poate răscumpăra într-o şedinţă. Banca are de cumpărat încă aproximativ 0,5% din propriile acţiuni prin programul de răscumpărare”, a mai spus brokerul.
Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 3%, la 0,388 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de 1,27 milioane de lei. Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal de 702.000 de lei, la un preţ cu 2,5% sub nivelul de vineri.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 3,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,92% sub finalul şedinţei precedente.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 3,16%.
Titlurile SIF au consemnat scăderi cuprinse în intervalul 2%-3,78%. Cea mai pronunţată pierdere au înregistrat acţiunile SIF Transilvania, pe al doilea rulaj din piaţă, de 4,34 milioane lei. Ultimul transfer a fost realizat la 0,675 lei.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 3,17%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,6 milioane lei ( 8,6 milioane euro), valoare cu 36% mai mare faţă de rulajul şedinţei precedente, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 63% de operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea.
Rulaje de puţin peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (1,08 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (1,06 milioane lei).
Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au tranzacţionat acţiuni de 263.000 lei, sub lichiditatea de la finalul sesiunii precedente, de 375.000 de lei.
Acţiunile ArcelorMittal Roman (PTRO) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 65.000 de lei, iar preţul a scăyut cu 21,74%, la 1,26 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere foarte uşoară, cu până la 0,1%, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,2%.