BVB a scăzut uşor, iar acţiunile SIF Oltenia şi Transelectrica au coborât puternic
La ora 10:28, acţiunile SIF Oltenia erau în cotate la 1,184 lei, preţ cu 0,116 lei sub ultima cotaţie de joi. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,13 lei/acţiune. Aceste titluri erau cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 633.000 de lei.
De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.
Influenţa datei ex-dividend a fost vizibilă şi în cazul acţiunilor Transelectrica, unde preţul a coborât cu 0,98 lei, la 13,9 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/acţiune. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni Transelectrica de 100.000 de lei.
Corecţiile înregistrate de acţiunile Transelectrica şi SIF Oltenia au influenţat vizibil indicii bursieri.
După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2% sub închiderea de joi.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,98%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,96%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,7 milioane lei (384.000 de euro), valoare cu 55% peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1,1 milioane lei (250.000 euro).
Marile pieţe europene au deschis şedinţa de vineri în scădere cu până la 1%, influenţate de incertitudini legate de Grecia, a unei pierderi uriaşe raportate de JPMorgan şi a temerilor tot mai mari în privinţa sectorului bancar european.