La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în urcare cu până la 0,4%, evoluţia pieţelor fiind afectată de temerile că solicitarea de ajutor extern din partea Spaniei pentru stabilizarea sectorului bancar nu va marca ultimul capitol al crizei.
„Ajutorul acordat bancilor spaniole nu a fost perceput de pieţe ca o rezolvare a crizei europene, chiar dacă discursul premierului spaniol a fost unul menit să aducă mai mult calm. Astfel, pieţele internaţionale au înregistrat corecţii luni după evoluţia bună din ultimele zile. Astăzi pieţele europene au înregistrat fluctuaţii într-un palier lateral, dând semne de incertitudine, îngrijorătoare fiind şi creşterile valorilor dobânzilor obligaţiunilor spaniole şi italiene”, a declarat Darie Moldovan, specialist produse noi şi market-making în cadrul SSIF Broker Cluj.
Randamentele obligaţiunilor Spaniei au înregistrat luni cea mai abruptă creştere din ultimele patru luni, după ce guvernul de la Madrid a cerut, în weekend, un ajutor extern de până la 100 miliarde euro pentru a stabiliza sectorul bancar.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost realizate la preţuri în medie cu 0,58% mai reduse faţă de luni, iar cotaţiile titlurilor din sectorul energetic, urmărite de indicele BET-NG, au scăzut nesemnificativ, în medie cu 0,15%, faţă de referinţă.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât 0,71% sub nivelul şedinţei precedente.
În acest context, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a plasat cu 0,54% sub ziua anterioară.
Valoarea cumulată a tranzacţiilor de marţi, de 21,52 milioane lei ( 4,8 milioane euro), a fost cu 29% mai redusă comparativ cu rulajul şedinţei anterioare, de 30,1 milioane lei (6,7 milioane euro).
Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 55% de transferuri deal cu acţiunile SIF Muntenia şi BRD, în prima parte a zilei.
Astfel, două pachete din acţiunile SIF Muntenia au fost transferate pentru 4,8 milioane lei. Operaţiunile au fost încheiate la un preţ de 0,75 lei, în scădere cu 2,6% faţă de referinţă. Aceste titluri au făcut şi luni obiectul unui transfer special cu un pachet de 1,31% din titlurile societăţii de investiţii, în valoare de 7,9 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată luni la acelaşi preţ cu cel de mari, de 0,75 lei.
Titlurile BRD au fost cedate tot prin două tranzacţii, în valoare cumulată de 3,8 milioane lei, fiecare fiind perfectată la un preţ de 8,4 lei pe unitate, cotaţie similară cu cea de referinţă.
Pe piaţa principală, cele mai tranzacţionate erau acţiunile FP, cu un rulaj de 5,75 milioane lei. ultimul schimb s-a încheiat la 0,482 lei, în scădere cu 1,39% faţă de referinţă.
Standard & Poor’s a modificat perspectiva ratingului „BB+” al Transgaz (TGN) de la „stabilă” la „negativă”, anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea şi presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.
Temerile exprimate de S&P se referă la tarifele stabilite de autorităţi în domeniul transmisiei de gaze şi la influenţa Guvernului asupra reglementării.
„Modificarea ratingului Transgaz în sens negativ poate afecta investitorii instituţionali, care îşi realizează plasamentele în funcţie de aceşti indicatori şi este oarecum în notă cu scăderile ratingurilor mai multor companii europene din ultima perioadă”, a afirmat Moldovan.
Acţiunile Transgaz se tranzacţionau la un preţ de 190,8 lei la începutul sesiunii, în scădere cu 1,65%. Lichiditatea era însă nesemnificativă, de doar 7.000 lei.
„Săptamâna urmatoare se anunţă bogată în evenimente, precum alegerile de duminică din Grecia, întalnirea G7 din 18 iunie şi întâlnirea Fed din 19 şi 20 iunie. Până atunci, mă aştept ca pieţele să aibă o evoluţie laterală, cu volatilitate în continuare crescută, datorită fragilităţii încrederii investitorilor din ultima perioadă”, a conchis Moldovan.
Pe piaţa Rasdaq, rulajul a fost de doar 390.000 lei, mult sub lichiditatea de luni, de 2,9 milioane lei. Valoarea transferurilor a fost asigurată în proporţie de 55% de schimburi cu acţiunile firmei Morărit Panificaţie Roman (MORA), în valoare de 218.000 lei. Aceste acţiuni au fost în atenţia jucătorilor şi în sesiunea precedentă.
La închiderea şedinţei, titlurile firmei erau cotate la 1,28 lei, în scădere cu 2,9% faţă de luni.