BVB a urcat cu 2%; rulajul a fost susţinut de acţiunile FP, Banca Transilvania şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 2% în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o piaţă în care transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au ridicat cu 80% rulajul faţă de prima sesiune din an, la 57,2 milioane lei (12,9 milioane euro).
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 16:10
BVB a urcat cu 2%; rulajul a fost susţinut de acţiunile FP, Banca Transilvania şi OMV Petrom

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar punctele maxime de creştere au fost atinse la jumătatea sesiunii, după care cotaţiile au scăzut uşor.

Aproape 70% din lichiditatea pieţei, de 57,2 milioane lei, a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea ( 25 milioane lei), Banca Transilvania (7,6 milioane lei) şi OMV Petrom (6,4 milioane lei). În sesiunea precedentă, rulajul pe segmentul de acţiuni a fost de 31,05 milioane lei (7,03 milioane de euro).

Valoarea transferurilor de vineri cu acţiuni la BVB nu a mai fost atât de ridicată de la finalul lunii noiembrie a anului trecut, când transferurile au cumulat 91,35 milioane lei.

La închiderea şedinţei, acţiunile Fondului erau în creştere cu 3,42%, titlurile Banca Transilvania cu 4,05%, iar OMV Petrom cu 0,68%.

Unii brokeri cred că interesul mai ridicat este susţinut de intrări noi de bani în piaţă din partea unor investitori.

De asemenea, avansul a fost generat şi de optimismul de pe pieţele externe, după ce Congresul SUA a adoptat legislaţia necesară pentru a evita cea mai mare parte a majorărilor de taxe. Activarea automată a măsurilor de austeritate ameninţa să împingă economia SUA în recesiune.

Jucătorii au arătat inters la tranzacţionare şi pentru acţiunile SIF, care au înregistrat creşteri de până la 3,4%, iar cele mai transferate au fost acţiunile SIF Transilvania (2,4 milioane lei).

Rulaje de peste un milion de lei au fost consemnate de titlurile Transelectrica (2,2 milioane lei), SIF Oltenia (2,1 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei), BVB (1,2 milioane lei) şi BRD (1,2 milioane lei).

Acţiunile Transelectrica continuă astfel ascensiunea începută la finalul anului trecut, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%). Astfel, titlurile au crescut în ultimele trei şedinţe 20,7%, preţul urcând de la 11,5 lei la 13,89 lei.

Totodată, pe piaţa transferurilor Deal a fost încheiată o tranzacţie negociată cu acţiunile OMV Petrom (1,3 milioane lei) şi trei schimburi cu SIF Muntenia, în valoare de 1,2 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere cu 2,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 2,29% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,53%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,74%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 2,17%.

Bursele vest-europene au evoluţii mixte, atenuându-şi pierderile de la deschidere după publicarea unor informaţii pozitive privind şomajul din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Electricul Hyundai Inster va fi lansat cu un preț echivalent cu 18.000 de euro în Japonia
Electricul Hyundai Inster va fi lansat cu un preț echivalent cu 18.000 de euro în Japonia
Hyundai a anunțat că va introduce cea mai ieftină mașină electrică compactă din Japonia, pentru a pătrunde pe o piață dominată de giganții locali cu tehnologii consacrate de vehicule......
Va redeveni statul român acționat majoritar la Electrica? Ce spune ministrul Energiei
Va redeveni statul român acționat majoritar la Electrica? Ce spune ministrul Energiei
Statul român ar dori să redevină acționar majoritar la Electrica SA și analizează modalități pentru a putea face ...
Comisia Europeană a refuzat să scutească exporturile de energie electrică ale României către Moldova de taxa de carbon
Comisia Europeană a refuzat să scutească exporturile de energie electrică ale României către Moldova de taxa de carbon
Comisia Europeană nu a fost de acord cu propunerea României ca exporturile de energie electrică produsă din surse fosile ...
Datoria publică a lumii se apropie de 99% din PIB-ul mondial. Guvernele vor utiliza inflația pentru a reduce nivelul datoriilor, ceea ce orientează investitorii spre creșterea plasamentelor în aur și Bitcoin
Datoria publică a lumii se apropie de 99% din PIB-ul mondial. Guvernele vor utiliza inflația pentru a reduce nivelul datoriilor, ...
Guvernele vor utiliza în 2025 inflația pentru a-și reduce ponderea datoriei publice în PIB, este de părere președintele ...